Forum Atmosfer - Türkiye'nin Hava Durumu Forumu

Orjinalini görmek için tıklayınız: KURAKLIK VE ÖTESİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
KURAKLIK VE ÖTESİ 

[attachment=442]

Hepiniz farkındasınızdır; aşırı sıcak ve kurak bir sonbahar yaşıyoruz. Orta ve uzun vadeli tahminler önümüzdeki kış mevsiminde de normallerden daha az yağış alacağımızı söylüyor. Peki şu anda yaşadığımız kuraklık ne boyutta? Daha önce buna benzer durumlar yaşandı mı?

İstanbul'un 1950'den beri aldığı yağışları inceleyerek bir kuraklık analizi yaptım. Bu analiz için epey emek ve bir miktar da para harcadığımı söyleyebilirim. Hatta üniversiteden beri kullanmadığım istatistik teorisini yeniden hatırlamam gerekti. O yüzden sonuna kadar okuma inceliğini gösterirseniz çok müteşekkir olurum. Söz veriyorum tekniğe girmeden, orta okul seviyesinde anlatacağım.

Kuraklığın ne boyutta olduğunun cevabını vermeden önce kuraklık tanımını netleştirmek gerekiyor. Kuraklık; kısa vadeli (3 aya kadar), orta vadeli (6 aya kadar) ve uzun vadeli (bir yıl civarı) olmak üzere üç kategoride inceleniyor. 3 aylık kuraklığa meteorolojik kuraklık deniyor ve çok ciddi bir etkisi bulunmuyor. 6 aylık kuraklık ise tarımsal kuraklık olarak nitelendiriliyor ve tarım faaliyetleri ciddi manada etkilenebiliyor. 12 aylık (yıllık) kuraklık ise sosyoekonomik kuraklık olarak geçiyor çünkü artık barajlarda su kalmadığı, su kaynakları ciddi manada tükendiği için kuraklık insan hayatını etkilemeye başlıyor.

[attachment=443]

Kuraklık hesabı için herhangi bir dönemin mevsim normallerinin ne kadar altında ya da üzerinde yağış aldığını gösteren, İngilizce'deki adı "Standardized Precipitation Index (SPI) olan bir endeks kullanılıyor. Bu endeks -1 ile 1 arasında olduğunda kuraklık olmadığı, -1'le -1,5 arasında olduğunda orta seviyede kuraklık, -1,5'la -2 arasında kuvvetli kuraklık, -2'nin altında ise şiddetli kuraklık olduğu sonucuna varılıyor. Mesela, bu sene Eylül-Kasım dönemini mevsim normallerinin çok altında kapatacağımız için 3 aylık kuraklık seviyesi (meteorolojik kuraklık) -1,7 civarında olacak. Fakat, son 12 aydaki yağışlara baktığımızda genelde mevsim normallerinde kaldığımız için yıllık kuraklık endeksi sadece -0,5. Yani bugün itibarıyla 12 aylık kuraklık bulunmazken, 3 ve 6 aylık dönemler için kuvvetli kuraklık olduğunu söyleyebiliriz.

Peki daha önce böyle durumlar yaşanmadı mı? 1. resim 1950'den beri yıllık kuraklığı, 2. resim 6 aylık, 3. resim ise 3 aylık kuraklığı gösteriyor. Burada kuraklık endeksinin aldığı değer kadar, bu endeksin ne kadar süre boyunca eksili değerlerde kaldığı (kuraklığın süresi) da çok önemli. Gördüğünüz gibi geçtiğimiz yıllarda ıslak dönemler olduğu gibi ciddi kuraklıklar da yaşanmış. Kurak dönemleri ıslak, ıslak dönemleri kurak dönemlerin takip ettiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Not: Grafiklerde içinde bulunduğumuz dönemi pembe yuvarlak içine aldım.

[attachment=445]

Yıllık kuraklığa bakalım. 1953'ün Aralık ayından 1955'in Ekim ayına kadar neredeyse 2 sene boyunca ciddi bir kuraklık yaşanmış. Bu süreçte kuraklık endeksi hep -1'in altındaymış. Daha yakına gelelim. 2006 ve 2007'de de çok ciddi kuraklık varmış. Bugün ise; Şubat 2020'ye kadar hep mevsim normallerinin altında yağış alsak bile kuraklık endeksi ancak -1,7'ye geriliyor ve halen yıllık kuraklık çok da tehlikeli boyutlara gelmemiş oluyor. 

[attachment=447]

Daha kısa süreli, yani 3 aylık ve 6 aylık kuraklıkları incelediğimizde ise yine henüz daha önce yaşanmamış derecede kurak bir dönemde olduğumuzu söyleyemeyiz. Aynı şekilde Şubat ayına kadar normallerinden daha az yağış alsak bile durum çok da kötü olmuyor. Çok yakın zamanda, 2006-2007'de ve 2013-2014'te daha uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar yaşanmış.

[attachment=446]

Bu analizi İstanbul'daki barajların doluluk oranları da doğruluyor. Şu anda %40 olan doluluk, 2013 ve 2016'nın aynı günlerinde %35 civarındaymış. Yani çok yakın zamanda daha kurak zamanlar geçirmişiz.

Bütün bunlara rağmen tabii ki önümüzde bir kuraklık tehlikesi yok diyemeyiz. Sadece bugün itibarıyla çok kötü durumda olmadığımızı, 2-3 ay daha rahat olduğumuzu söylemek mümkün. Fakat önümüzdeki kıştan sonra ilkbahar da kurak geçerse o zaman endişelenmeye başlayabiliriz. 

Daha çoook uzun yazabilirdim ama buraya kadar bile okuduysanız benim için çok büyük mutluluk. Merhaba Forum Atmosfer ailesi... Zaman zaman araştırma yazılarımla ve fırsat buldukça yorumlarımla aranızda olacağım... 

[attachment=444]

Buluttan Bildiriyor Uygulaması için :
https://play.google.com/store/apps/detai...s.buluttan
Elinize ve emeğinize sağlık. Gerçekten güzel ve akıcı bir yazı olmuş. En çok dikkatimi çeken kurak dönemlerden sonra yağışlı dönemlerin geldiği, yağışlı dönemlerden sonra kurak dönemlerin geldiği o yüzden bu kış da kurak geçse bile ilkbahar yağışlı geçecek gibi duruyor buna göre. İnşallah öyle olur ve kuraklık yaşamayız.
Ellerinize sağlık, gayet açıklayıcı buldum yazınızı. Böyle yazılarınızın devamını getirirseniz seviniriz.
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz

Yazılarını ara ara takip ederim, anlatımız çok güzel. Uygulmanızda oldukça başarılı. Yazılarınızın artmasnı dilerim.

Bu kötü giden gidişatta anlaşılır bir yazı umarım bu havalar en kısa sürede kurtuluruz.
2017 veya 2015 tarzi sağlam kar göremezsek bu sene kurakliğa ve susuzluğa hazır olun.
Sonbahar görevini yapmadı kış kışlığını gösterir inşallah.