HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RÖPORTAJ: HABERTÜRK METEOROLOJİ MÜHENDİSİ HÜSEYİN ÖZTEL
resim

Forum Atmosfer ailesi olarak, Habertürk meteoroloji editörü, meteoroloji mühendisi Hüseyin Öztel ile röportaj gerçekleştirdik.


Çok dosthane bir ortamda, meteoroloji alanında ekranların ünlü isimlerinden  Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel’e hazırladığımız soruları yönelttik. 2016-2017 kışını, İstanbul'un efsane kışlarını, amatör meteoroloji ile ilgilenenleri ve tahminlerin tutarsızlığını konuştuk.Bize olumsuz yanıt vermeyip, röportaj teklifimizi kabul edip, sorularımızı cevaplayan Hüseyin Öztel’e çok teşekkür ederiz.



1-EN MERAK EDİLEN SORUYLA BAŞLAYALIM.BU KIŞ NASIL GEÇECEK?

Ön tahmin yapabilmek için bakabileceğimiz, başta ECMWF mevsimsel çıktılarında basınç sistemlerinin yeri, Avrupa’nın batısında ve bizi etkileyen İzlanda sisteminin muhtemel gücü ve oralardaki deniz suyu sıcaklıkları, soğuğun Sibirya üzerinden gelme ihtimalleri, Sibirya’nın durumu gibi etkenlere bakmak lazım.Ayrıca Türkiye’ye gelebilecek soğuk sistemlerin gücünü ve süresini ucundan tahmin edebilmek adına çeşitli endeksler takip edilir.

Sibirya sistemleri iyi kar yapabilir ama aylar öncesinden tahmin edilebilecek bir şey değildir elbette. Umarız artık bu kış yağışı da getirir soğuğuyla birlikte.Şahsi kanaatim 2 hafta daha geçsin kış tahmini için. Şimdilik çok istediğimiz gibi sinyaller vermiyor olabilir bu kış yağış açısından bazı bölgelerde ama bir aralık ayı başını görmeli.Kış uzun, ne hemen tahmini yapılabilir ne de Şubat ayında kış bitti artık denilebilir.



resim
İSTANBUL'UN EFSANE MART 1987 KIŞI ARŞİV LİNKİ:

http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html



2-BÜYÜK İHTİMALLE KAR SEVDASINDAN DOLAYI AMATÖR METEOROLOJİ İLE İLGİLENEN, MODEL VE VERİLERE BAKARAK HAVA TAHMİNLERİ YAPAN AMATÖR METEOROLOGLAR HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ?


Amatör meteorologlar hakkında olumlu düşünüyorum şöyle ki; ben kendi sosyal çevremde insanların meteorolojik okur yazarlığının düşük olduğunu, genel kültür olarak hava durumunda kullandığımız terimleri dahi bilmediklerini, rüzgar yönleri, oraj, boran vs. ve alçak-yüksek basıncın genelde nasıl hava getirdikleri gibi temel bilgileri bilmediklerini düşünüyorum.Bunu insanları yadırgamak için değil, gerçekten ilgili olsalar ve bu zevkli konularla hobi olarak da olsa ilgilenseler keşke diye düşünüyorum.

Yurt dışında, batıda ilkokulu bitirmiş bir çocuk, yaşadığı eyaletteki hava olaylarına, yağmurun, karın hangi sıcaklıklarda-ortamlarda çok yağabileceğine, mesela akşam saati turuncu-kızıl gökyüzünün ne ifade edebileceğine, güneş sisteminin ne olduğuna hakim.Ortaokul çocuğu bunları biliyor.Bizde havadan sudan konuşuyoruz sadece. Severiz de havadan sudan konuşmayı ama daha derinliği olan sohbetler yapılabilir bu işlerle ilgilenen insanlar arttıkça.Atmosferin ne kadar harika ve tanrının lütfu bir doğal oluşum olduğunu bilseler bile yeterli olur.Amatör meteorologlar bunu çok iyi bilir.

Fakat şu duruma da düşebilir insan; kendinen emin bir dille ” efsane kar geliyor” diye etrafı ayağa kaldırmak doğru olmayabilir, henüz misal sistem 120 saat bile menzile girmemişken ,bu sistemi erken ilan etmek, birinci olabilmek adına ciddi yanılgı ve daha önemlisi halkı yanlış bilgilendirme ve doğuracağı olumsuz sonuçlarla hayatı olumsuz etkileyebilir.İşler değişir ya da kar o bölgede değil 120 km doğusunda etkili olur mesela.Sanırım dediğimi anladınız. Heyecan iyi birşey fakat ne yaparsak yapalım, şu hayatta ben anladım ki, bir dal seçip orda uzmanlaşmak çok uzun zaman alıyor.Bizim bile daha zaman alır.Eldeki kaynağa,radara,uyduya,model çıktısına bağlıyken söylediklerimiz; hele ki insanların da güncelleme alma alışkanlıkları bu kadar azken, zor yani herşeyi biliyorum demek bazı konularda…

Özellikle webteki bilgi kirliliği artacak yine bu kış.Hepimiz heyecanlanabiliriz, maksat bunu doğruluk oranı en yüksek şekilde diğer insanlara aksettirebilmek.Amatör olarak bu işlerle ilgilenen arkadaşlara yegane önerim, naçizane karsever arkadaşlara tavsiyem, bu tahmin işini gururla karıştırmayalım

 Sistemler zaten GFS’de görününce, diğer modelere de bakınca herkes birşeyler söyleyebilir.Mühim olan eğer bir tahmin yaptıysak ve sonuçsuz kaldıysa tahminimiz, hata yaptığımız yerleri düşünmek, düşünmekle başlayan süre soru sormaya,araştırma yapmaya doğru gider.Araştırdıkça ve okudukça bu kez daha sessiz bir insan haline gelebilirsiniz.Neyse o farklı konu.Bu da biraz sosyal mesaj oldu kusura bakmasın arkadaşlar…





resim
İSTANBUL'UN EFSANE 1929 KIŞI... ARŞİV LİNKİ:
 http://www.forumatmosfer.com/konu-1929-k...e-kis.html



3- SON YILLARDA SAYISAL MODELLERİN, SİSTEMLERİN GELMESİNE 2-3 GÜN KALA ÇARK EDEREK, ÇOK FARKLI SENARYOLAR ÜRETMESİ VE GÜVENİLİRLİĞİNİN SÜREKLİ AZALMASI KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Son yıllarda iklim değişikliği, el nino-la nina yılları herşeyi alt üst ediyor olabilir.Sayısal tahmin modellerinin kötüye gitme ihtimali uzun vadede bana göre yok. Şu açıdan; daha iyi olacaklar, görüşüme göre yazılım-programcılık her zaman ileri gidecek ve bu da tahmin modellerinde daha iyi teknolojiler kullanılacak demektir.Bir diğer bakış açısına göre de tahmin modelleri özellikle havadaki kirleticilerin, aerosollerin kimyasal tepkimelerini iyi tahmin edemiyor.Tahmin, hava kirliliği veya beklenmedik bir cephe yüzünden değişebiliyor.


İklim değişikliği hızlanırken gelecekte işler daha zor olur mu? Tahminler daha tutarsız olur mu?Bunu bugün görebilmek için çok erken.Olumsuz düşünmüyorum ancak güvenilirlik her şeyden önemli.Bunu zaten bazı alanlarda yıllardır yaşıyoruz.Sadece son 2-3 yılda değil bu tutarsızlık.Sık olmadıkça da kabul etmek zorundayız galiba.Arada bu tutarsız sonuçlar olabilir.(Orta Akdeniz ülkeleri için yağış tahminleri mesela bazen iyi sapıyor, İstanbul yağış tahminleri de çok sapıyor).Sonuç olarak elimizde en iyi tahmin için bu modeller var.Ve model çıktısına göre iddialı tahmin söyleyebileceğimiz bu günümüzün imkanlarını bu modellerin programcıları üretiyor.Neden içimizden çıkmasın ileri düzey meteoroloji-atmosfer alanında çalışan uzman programcılar?




resim
İSTANBUL'UN EFSANE 1954 KIŞI ARŞİV LİNKİ:
http://www.forumatmosfer.com/konu-1954-k...eleri.html




4-EN GÜVENİLİR BULDUĞUNUZ VE DAHA ÇOK DİKKATE ALINMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ SAYISAL MODEL ÇALIŞTIRMASI (GFS, ECMWF, GEM, UKMO) HANGİSİ?

Ben GFS’ye bakar,ECMWF’ye itimat ederim.Herkesin alıştığı bir gönül bağı, alışkanlık, istatistiği vardır.Fakat bu forumdaki arkadaşlar da bilir ki, çoğu zaman modeller söz birliği yapmazlar son 36-120 saat aralığında.Bazen ”Nowcasting” denilen anlık tahmin seviyesine gelince süre, o zaman tam olarak uyuştuklarını görüyoruz.UKMO da tabii göz attığımız kaynak.Fakat kar yağışları, şiddetli yağmurlar söz konusu olunca, elde olan ne kadar kaynak, model varsa bakılır.





resim
İSTANBUL, EDİRNE VE AVRUPA'YI FELÇ EDEN EFSANE 1963 KIŞI ARŞİV LİNKİ:
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html



5- FORUMUMUZUN İSMİNİ EFSANE KIŞLAR ARAŞTIRMARIYLA DA OLSA HİÇ DUYDUNUZ MU?

Forumunuza daha önce görsel bakarken ya da ‘İstanbul’un kışları’ cümlesine benzer arama yaparken denk geldim, biliyorum.Kolaylıklar diliyorum özellikle moderatör arkadaşlara.Daha önce ben de bir teknoloji forumunda aktif bulundum,bu ortam zaman, emek ve sabır istiyor ama çok güzel bir iş yapıyorsunuz.


6- HATIRLADIĞINIZ EN ETKİLİ KIŞ HANGİ YILDI?


Henüz 35 yaşın altındayım, dolayısıyla 80 öncesi kışları hatırlamam.Ancak günlük hayatımı derinden etkilemiş bir 2004 kışını hatırlarım.Esentepe (Zincirlikuyu-Şişli)  arasını yürümek zorunda kalmıştım ama kardan yürüyemiyordum tabii…Gece saatleriydi…Belki de hayatımda ilk kez bu kadar çaresiz kaldım hava koşulları yüzünden.Üstelik şehrin göbeğinde.Gerçi Esentepe karayel koptuğunda iyi eser, bilen bilir.




resim
UNKAPANI KÖPRÜSÜNÜ 4 PARÇAYA AYIRAN EFSANE 1936 KIŞI ARŞİV LİNKİ:
http://www.forumatmosfer.com/konu-unkapa...-kisi.html



7- SİZİN DE İÇİNİZDE KAR SEVGİSİ VAR MI?


Kar seviyorum.Çocukluğumda büyüdüğüm Karadeniz iç kesimlerinde hafif ama yükseklerde bolca yağardı.Her zaman kar olmuştur hayatımda.Görmeden duramam bir kış. Buradan Adanalı sevdiklerime selamlar
 


resim
İSTANBUL'UN 1985 KIŞI:
http://www.forumatmosfer.com/konu-1985-k...ayari.html




8- İSTANBUL’DA BETONLAŞMADAN DOLAYI BUNDAN SONRA KAR YAĞMASI ÇOK ZORDUR DİYE BİR İDDAA VAR HALK ARASINDA. AMA BİLİYORUZ Kİ SERT BİR SİSTEM GELDİ Mİ ISI ADASI FALAN DİNLEMEZ.O ESKİ KIŞLAR YAŞANMAZ MI ARTIK İSTANBUL’DA SİZCE?
 

Bu soruyu ben de merak edip araştırmıştım.Yabancı makaleler var çeşitli yorumlar yapan.Mesela Paris,Londra,New York gibi şehirlerde bina ve nüfus yoğunluğunun yağışa etkisi var mı? şeklinde yazılar mevcut.Derler ki, bir bölgede oluşan ısı adası etkisi, bölgenin sıcaklığını yükseltir, bazı durumlarda hava kirliliğini arttırır. Şimdi sıcakta kar olmaz tamam ama kirlilik mikropartiküllerin doğru karışım oranında konsantrasyonu ideal olduğunda da yağış çekirdeği uyarısı ile bulutları hızlandırabilir-genişletebilir.Bu da yağışı arttırır.Fakat bunlar hakkında değerlendirme,sonuç belli değil.Coğrafi koşula göre de değişir.Bana göre olumsuz etkiler.Marmara tozlu,farklı yönlerden rüzgar alan bir bölge.Fazla kirlilik aşırı bombalamaya sebep olur,bulut bu kez yağış bırakmaz.Daha bir sürü şey söylenebilir.Bence yeşil gördüğümüz uzaylı da olsa, onu korumaya almalıyız. Taşlamak yerine  Smile



BİZİ KIRMADIĞINIZ İÇİN FORUMATMOSFER AİLESİ OLARAK TEKRAR ÇOK TEŞEKKÜRLER. MESLEĞİNİZDE BAŞARILAR VE YAŞANTINIZDA MUTLULUKLAR DİLERİZ.BUNDAN SONRA DAHA SIKI İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLMAK ÜZERE…


Zafer YÜCE'ye teşekkürler...
UYARI:

https://www.forumatmosfer.com web sitesinden alıntı yapmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar; “Yazılı izin almış olsalar dahi” kullandıkları materyalin http://www.forumatmosfer.com sitesinde yayınlanmakta olduğunu ve bu siteden alıntı yapıldığını açık bir şekilde belirtmekle beraber http://www.forumatmosfer.com sitesine link vermek zorundadır.







GÜNCEL İSTANBUL KAR TAHMİNİ VE HAVA TAHMİNİ BAŞLIĞIMIZIN LİNKİ:

Yıl boyunca hava tahmini ve kış boyunca kar tahmini yapıyoruz. Sizler de kar seviyorsanız takip etmenizi öneririz smiley_smile.png

http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...n=lastpost





Sitemizin Android Uygulama linki aşağıdadır. Uygulamayı indirip kurarak daha hızlı bir forum keyfi yaşayabilirsiniz:


https://yadi.sk/d/Nmn1fC4_xZFhP
(Güncel Sürüm v1.4 25.10.2016)
Cevapla
Zafer üstadımızın emeklerine sağlık.. Çok güzel bir röportaj olmuş.
Cevapla
Emeğinize sağlık öğretici ve çok güzel bir röportaj  Bravo
Cevapla
Zafer eline emeğine sağlık kardeşim.. Hüseyin Öztel Beyefendiye de bizi kırmadığı için çok teşekkür ediyor, meslek hayatında başarılar diliyor ve her kış bize müjdeli haberler vermesini temenni ediyoruz. Smile Sağolsun varolsun..
Yağmaz yağmaz
Cevapla
Zafer Hocam röportaj mükemmel olmuş Hüseyin Öztel Hocamızada bize vakit ayırdığı için ayrıca çok teşekkür ediyor,bu kış bol bol kar haberleri bekliyorum.
Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez.
Cevapla
Zafer abi röportajı yaptırdığı için, Serkan abi de bir editör edasıyla röportajı harika hale getirip paylaştığı için teşekkürler. Güzel olmuş  oha
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Bu site gün geçtikçe marka değerini arttırıyor ve aynı zamanda güvenilirliğini de Bünyamin Sürmeli beyefendiyi de bekliyoruz Röportaja Big Grin Big Grin
Cevapla
Zafer bey ,
Röportaj için çok teşekkürler.
Bilgiler çok net ve sohbet çok samimi
Sitemiz hak ettiği yeri almak konusunda, koşar adım ilerliyor.
Emeği geçen herkese tekrar çok teşekkürler.

Ülkemizin her köşesinden bir çok " golllll " haberi alacağımız bir kış dilerim .

Herkese iyi forumlar ...
"Eğer Bir Gün Benim Sözlerim Bilimle Ters Düşerse Bilimi Seçin''
                    Mustafa Kemal Atatürk
Cevapla
Bu güzel röportaj için teşekkür ederim Smile Heyecanla bekledim ve okudum Smile
"Mini Buzul Çağı vardır!!!"  : D
Cevapla
zafer hocam emeklerine sağlık
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  RÖPORTAJ: İTÜ Meteoroloji Müh.Prof.Dr. Mikdat KADIOĞLU Ahmet Ustaoğlu Kasva 21 13,700 13-12-2016, Saat: 00:20
Son Yorum: Barış Can Gür

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi