HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 3 Oy - Ortalama: 4.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TÜRKİYE'DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE METEOROLOJİK AFETLER
Türkiye’de İklim: Afetler Artıyor ve Bunun Farkındayız

resim


 Dünya’da ve Türkiye’de iklim değişikliği ile afetler arasındaki tartışmaya dair durumu veriler ile ortaya koyan çalışma kapsamında dört temel soruya cevap arandı. Analizin son kısmında ise son yıllarda ülkemizde giderek artan afetler de derlendi.


İklim Değişikliği ile Meteorolojik Afetler Arasında İlişki Var mı?

İklim değişikliği ile sel, kuraklık ve benzeri aşırı hava olaylarının sayısı ve sıklığının artması arasında ilişkiyi gösteren birçok bilimsel araştırma bulunuyor.

IPCC, WMO, NASA ve birçok bilimsel kuruluş, iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını, fırtına, şiddetli dolu, yoğun kar gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini arttırabileceğini ortaya koyuyor.

  • Bilim insanları, Haiyan Tayfunu’ndan, Kaliforniya’daki kuraklığa kadar hava olaylarını inceledikleri 140’dan fazla çalışma yayımladılar.
  • Bu çalışmalara dair yapılan bir analiz, bu afetlerin %63’ünde iklim değişikliğinin parmağı olduğunu ve bu afetlerin daha şiddetli yaşanmasına neden olduğunu ortaya koyuyor.
  • Sıcak hava dalgaları bu tür olayların yaklaşık yarısını temsil ederken (%46), kuraklık %21’ini, şiddetli yağışlar veya seller ise %14’ünü oluşturuyor.
  • Şu anda Güney Asya ise giderek şiddetlenen Maria kasırgası nedeniyle tetikte. Rüzgar hızı şimdiden 140 km’yi aşan Maria Kasırgası, Çin, Japonya ve Filipinler’i tehdit ediyor. Süper tayfun kategorisine giren bu kasırganın olduğu bölgede de iklim değişikliğinin bu afetlerde parmağı olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor.








resim


Türkiye’de Hava Durumu Nasıl? Sıcaklıklar Artıyor mu?
 
 Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri, Türkiye’de ortalama sıcaklıkların giderek arttığını, ortalama yağışların azalma eğilimi gösterdiğini, ortalama nemin azaldığını ve buharlaşmanın ise arttığını gözler önüne seriyor.

resim

 2017 yılında, Türkiye’de ortalama sıcaklık 1970-2016 yılları ortalamasına göre 1,1 derece artarak 14.2 derece olarak gerçekleşti. 1981-2010 ortalamasının 13,5 derece olduğunu göz önüne alırsak, ortalama artış 0.7 derece oluyor.

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü, “Türkiye ortalama sıcaklıklarında 1998 yılından bu yana (2011 yılı hariç) süreklilik arz eden bir artış” olduğunu ifade ediyor.

 İklim değişikliği konusunda sıkça irdelenen diğer bir başka konu da yağış miktarı ve sıklığıdır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, “2017 yılı, Türkiye yıllık alansal ortalama toplam yağışı 506.6 mm ile 1981-2010 normalinin (574 mm) %12 altında gerçekleşti.” Kurumun, “2017 Yılı Sıcaklık ve Yağış Değerlendirmesi”ne göre 1990 yılından günümüze kadar yağış miktarında azalma eğilimi bulunurken, “2017 yılında, 1990 yılından günümüze kadar görülen azalmaların üçüncüsü gerçekleşti”.


resim

 
Bu veriler Türkiye’de sıcaklıkların artarken, yağışların ise azalmakta olduğunu ortaya koyuyor. İklim bilimi ve iklim değişikliği ile meteorolojik hava olayları arasındaki ilişki açısından önem arz eden diğer veriler ise nem ve buharlaşma verileridir. Nem ve buharlaşma verileri bir yandan uzun vadeli kuraklık gibi afetler ile ilişkiliyken diğer bir yandan ise aşırı yağışlar ve fırtınalar gibi kısa vadeli meteorolojik afetler ile doğrudan ilişkilidir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri 1970’e göre günümüzde Türkiye’de ortalama nemin azaldığını işaret ederken buharlaşmanın ise azalma eğilimi gösterdiğini ortaya koyuyor.
 
 İklim değişikliğinin aşırı (ekstrem) sıcaklıkları da etkilediğine dair birçok bilimsel çalışma bulunuyor. Türkiye’de yaz ayları maksimum sıcaklık ortalamaları artarken, kış ayları minimum sıcaklık ortalamaları düşme eğilimi gösteriyor.
 
 Türkiye’nin daha sıcak, daha az yağış alan ve daha yüksek buharlaşmanın olduğu bir iklim ile karşı karşıya olduğunu ifade edebiliriz.


resim



Türkiye’de Afet Sayıları ve İstatistikleri Neler Söylüyor?
 
 Çalışmalar Türkiye’de afetlerin, başta fırtına, sel ve don olmak üzere giderek arttığını ve aynı zamanda giderek şiddetlendiğini de ortaya koyuyor. Diğer bir yandan ise uzun vadeli veriler, Türkiye’nin genel ikliminde sıcaklık artışları yaşandığını, yağışların ve nemin düştüğünü, buharlaşmanın ise arttığını gösteriyor. Bütün bu gözlemler Türkiye’de beklenen iklim değişikliği etkileri ile de bire bir uyumlu görünüyor.
 
 Türkiye’de 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında ise 731 meteorolojik afet gözlemlendi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre de bahsi geçen bu üç yıl, 1940’lardan beri ülke tarihinde en çok meteorolojik afetin görüldüğü yıllar olarak ön plana çıkıyor.
 
 Bu afetlere dair diğer bir çarpıcı veri ise karakteristikleri konusundadır. Son üç yılda Türkiye’deki afetlerin ortalama %80’inden fazlası fırtına, şiddetli yağış/sel ve dolu afeti olarak gerçekleşti.
 
  • 2017 yılında gözlenen meteorolojik karakterli doğal afetler içinde fırtına (%36), şiddetli yağış/sel (%31) ve dolu afeti (%16) ile ilk sıralarda yer alıyor.
 
  • 2016 yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen meteorolojik karakterli doğal afetlerin yarısına yakınını fırtınalar (%45) oluşturdu. İkinci sırada kuvvetli yağış ve sel olayları (%20) yer alırken bunu %15’lik dilim ile dolu olayları takip ediyor.
 
  • 2015 yılında gözlenen meteorolojik karakterli doğal afetler içinde fırtına-hortum (%31), şiddetli yağış ve sel (%31) ve dolu afeti (%15) ilk sıralarda yer alıyor.
 Meteorolojik gözlemler Türkiye’de fırtına ve sel/aşırı yağış ile don sayısının giderek arttığını gözler önüne seriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılındaki bir değerlendirmesine göre, “2000 yılından sonraki yıllarda sel olaylarında ciddi artışlar olmuştur. Son 10 yılda hemen hemen 50 ve daha fazla sayıda sel olayı gerçekleşti”

 
 2015, 2016, 2017 yılları son 20 yılda en çok dolu afetinin yaşandığı beş yıldan üçü olarak da ön plana çıkıyor.
 
 Ülkemizde, 2015 yılında 226, 2016’da 292, 2017 yılında ise 215 fırtına/hortum olayı gerçekleşti. “Uzun yıllar fırtına afeti sayılarına bakıldığında, son 10 yıl içerisinde fırtına afet sayısının önceki yıllara göre daha fazla yaşandığı görülüyor”. 2016 yılı, aynı zamanda, “Son 10 yılda yaşanan afetler arasında ise en fazla sel afet yaşanan yıl olarak kayıtlara geçmişti”.
 
Bu Konuda Toplum Ne Diyor?
 
 Türkiye’de insanlar; sel, fırtına, aşırı sıcaklık ve kuraklık gibi afetlerin giderek arttığını düşünüyor.
 
Bu konuda halkın ne düşündüğünü ortaya koyan en son çalışma, İklim Haber ve KONDA Araştırma ile beraber yapıldı. Seçimlerin başarılı anket şirketlerinden KONDA Araştırma’nın Türkiye’de yürüttüğü saha çalışmasında, “Türkiye’de sel, fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi düzensiz hava olaylarının arttı mı, azaldı mı?” sorusu toplam 2595 kişiye soruldu.
 
 Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye toplumu da meteorolojik afetlerin sayısının arttığını gözlemliyor. Ankete katılanların %76,3’ü bu soruya “arttı” diye cevap verirken, sadece %6,5’lik bir kesim “azaldı” diye cevap veriyor.
 
 Araştırma aynı zamanda Türkiye’nin %87’sinin “iklim değişikliği var” dediğini de gözler önüne seriyor.
 
1984 ve 2016 yıllarına ait İstanbul uydu fotoğraf görüntüleri kıyaslaması.
15ehc4.jpg


Afetler ile İklim Değişikliği Konusunda Türkiye’de Durum Ne?
 
 Bilim çevreleri ve kamu kuruluşları, Türkiye’de de, küresel iklim değişikliğinin benzer bir biçimde meteorolojik doğal afetlerin hem sıklığını hem de etkisini artırma riski olduğunu belirtiyor.
 
 
 Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu, IPCC’nin Küresel İklim Modelleri ile yaptığı projeksiyonlara göre 2030 yılında Türkiye’nin de büyük bir kısmının oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girebileceğini ve sıcaklıkların kışın 2 derece, yazın ise 2 ila 3 derece artabileceğini söylüyor.
 
 Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise bir yandan dünya genelinde “küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle, meteorolojik, iklimsel ve hidrolojik afetlerin oluşum sayılarında ciddi artışlar olduğunu” ifade ederken, Türkiye’nin 6. Ulusal İklim Değişikliği Bildirimi’nde ise tüm Türkiye’de sıcaklıkların yükselmekte, yaz günleri ve sıcak gün sayısının artmakta ve tüm meteorolojik istasyonlarda toplam yağışlarda azalma olduğu ortaya konuluyor.
 
 
 Türkiye’de artan aşırı hava olayları ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaya ise neredeyse hiç rastlanmıyor. Bu konuda ender çalışmalardan biri 29 Aralık 2016’da Mersin’de gerçekleşen sele dair yapıldı., “29 Aralık 2016 Mersin Selinin Meteorolojik Analizi ve İklim Değişikliği Bağlantısı” adlı çalışma, Kimya Y. Müh. Ömer Erdal Bilici ve Prof. Dr. Ayşe Everest tarafından gerçekleştirildi.
 
2018 Yılı Afet Günlüğü:
 
  • Ocak ve Şubat ayında Türkiye’nin birçok yerinden fırtına ve aşırı yağış haberleri geldi: Kayseri’yi, Aydın’ı fırtına vurdu, Şanlıurfa’nın ilçesi Siverek’i sel aldı. Antalya ve Mersin’de aşırı yağışlardan dolayı okullar tatil edildi, eğitim sekteye uğradı. Fırtına Antalya’nın Kemer ilçesinde etkili oldu. İzmir’deki fırtınada, deniz taştı, iş yerlerini su bastı.
 
  • Mart ayının özellikle son haftasında Türkiye’nin dört bir yanında aşırı yağışlar görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bütün yurtta aşırı yağış uyarısı verdi. Antalya’da metre kareye 149 kg yağış düştü. İstanbul’da sel ve dolu hayatı felç etti. Edirne’de aşırı yağışlar Tunca ve Meriç nehirlerinin taşmasına neden oldu.
 
  • Nisan ayında Bursa, Hatay ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi sel ile mücadele etmek zorunda kalırken, Adana’da fırtına ağaçları kökünden söktü. Mayıs ayında ise Ankara’da sel felaketi kent yaşamını sekteye uğrattı. Yetkililerce “500 yılda olabilecek bir afet” olarak adlandırılan sel, 6 kişiyi yaraladı.
   
 
1880-2017 YILLARI ARASI KÜRESEL SICAKLIK ANAMOLİSİ GRAFİĞİ
 






Kaynaklar:

https://www.iklimhaber.org/turkiyede-ikl...rkindayiz/
https://www.carbonbrief.org/mapped-how-c...-the-world
https://weather.com/storms/typhoon/news/...hoon-maria
http://www.climatesignals.org/climate-si...y-increase
https://www.mgm.gov.tr/FILES/Haberler/20...irmesi.pdf
https://www.mgm.gov.tr/FILES/Haberler/20...irmesi.pdf



DİĞER YAZI DİZİLERİM:
**********************

İSTANBUL'UN MEŞHUR KIŞLARI:
http://www.forumatmosfer.com/forum-istan...ur-kislari

1929 KIŞI - BOĞAZDA BUZ ÜZERİNDE İNSANLARIN FOTOĞRAF ÇEKTİRDİĞİ EFSANE KIŞ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1929-k...e-kis.html

UNKAPANI KÖPRÜSÜNÜ 4 PARÇAYA AYIRAN MEŞHUR 1936 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-unkapa...-kisi.html

1954 KIŞI VE BOĞAZI KAPLAYAN BUZ KÜTLELERİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1954-k...eleri.html

1957 KIŞI - İSTANBUL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1957-k...anbul.html

İSTANBUL, EDİRNE VE AVRUPA'YI FELÇ EDEN MEŞHUR 1963 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

1966 KIŞI - İSTANBUL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1966-k...anbul.html

1967 KIŞI - İSTANBUL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1967-k...anbul.html

1972-1973 KIŞI - İSTANBUL'DAN KIŞ MANZARALARI
http://www.forumatmosfer.com/konu-1972-1...alari.html

İSTANBUL'UN MEŞHUR 1985 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

İSTANBUL'UN MEŞHUR MART 1987 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

BİR FOTOĞRAFIN ÖYKÜSÜ... 1987 KIŞINDA ATATÜRK HAVAALANI
http://www.forumatmosfer.com/konu-bir-fo...alani.html

1992 KIŞI - BİR KIŞ EFSANESİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1992-k...anesi.html

İSTANBUL'UN MEŞHUR 2004 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

1987-2018 YILLARI ARASINDA, İSTANBUL'DA, MART AYINDA KAR YAĞIŞLI GÜNLER
http://www.forumatmosfer.com/konu-1987-2...unler.html


DÜNYA TARİHİNDE İZ BIRAKAN METEOROLOJİK OLAYLAR:
http://www.forumatmosfer.com/forum-dunya...ik-olaylar

ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA DÜŞMANA 16.000 KAYIP VERDİREN KAR FIRTINASI:27 KASIM 1915
http://www.forumatmosfer.com/konu-canakk...-1915.html

1816 - YAZSIZ GEÇEN YIL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1816-y...n-yil.html

3 ŞUBAT 1972 (İRAN) - 8 METRE KAR KALINLIĞIYLA TARİHİN EN ÖLÜMCÜL KAR FIRTINASI
http://www.forumatmosfer.com/konu-3-suba...inasi.html


DÜNYA İKLİMİ:
http://www.forumatmosfer.com/forum-dunya-iklimi

ORMANLIK ALANLAR YAĞIŞI ÇEKER Mİ?
http://www.forumatmosfer.com/konu-ormanl...er-mi.html

KUTUP IŞIKLARI - AURORA BOREALIS
http://www.forumatmosfer.com/konu-kutup-...ealis.html

YANARDAĞ PATLAMALARI KIŞ MEVSİMİNİ ETKİLER Mİ?
http://www.forumatmosfer.com/konu-yanard...er-mi.html

ÇILDIR GÖLÜ’NDE BUZDA BALIK AVI
http://www.forumatmosfer.com/konu-cildir...k-avi.html

SALAR DE UYUNİ - UYUNİ TUZ ÇÖLÜ
http://www.forumatmosfer.com/konu-salar-...-colu.html

NASA GÖRSELLERİ KANIT GÖSTERİLDİ : HAVA DURUMUNA MÜDAHALE EDİLİYOR
http://www.forumatmosfer.com/konu-nasa-g...liyor.html

SİBİRYA'DA YENİ BİR GİZEMLİ KRATER BULUNDU
http://www.forumatmosfer.com/konu-sibiry...lundu.html

1984-2016 YILLARINA AİT İSTANBUL UYDU FOTOĞRAF GÖRÜNTÜLERİ KIYASLAMASI
http://www.forumatmosfer.com/konu-1984-2...amasi.html

1880-2017 YILLARI ARASI KÜRESEL SICAKLIK ANAMOLİSİ GRAFİĞİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1880-2...afigi.html


TÜRKİYE İKLİMİ:
http://www.forumatmosfer.com/forum-turkiye-iklimi

TÜRKİYE'DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE METEOROLOJİK AFETLER
http://www.forumatmosfer.com/konu-turkiy...etler.html

TÜRKİYE'NİN ŞİDDETLİ DOLU İKLİMİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-turkiy...klimi.html

ÇÖL TOZLARININ  ÇEVRE VE BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ... 
http://www.forumatmosfer.com/konu-col-to...ileri.html

BEYAZIT KULESİ: ÇOCUKLUĞUMUZUN KAR SEVİNCİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-beyazi...vinci.html


FORUM ATMOSFER OKULU:
 
AVRASYA KAR ÖRTÜSÜNÜN KIŞA ETKİSİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-avrasy...tkisi.html

BİR UZUN VADE KLAVUZU: MJO ENDEKSİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-bir-uz...deksi.html

AMATÖR TAHMİNCİLİK TARİHİ VE MODELLERİN GÜVENİLİRLİĞİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-amator...rligi.html

UZUN VADELİ TAHMİNLER, FIRTINA TAKVİMİ VE SİSTEM DÖNGÜSÜ
http://www.forumatmosfer.com/konu-uzun-v...ngusu.html

KAR YENİR Mİ? KAR NEDEN SEVİLİR? KAR SEVGİSİ !..
http://www.forumatmosfer.com/konu-kar-ye...vgisi.html


UYARI:

https://www.forumatmosfer.com web sitesinden alıntı yapmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar;  “Yazılı izin almış olsalar dahi” kullandıkları materyalin  http://www.forumatmosfer.com sitesinde yayınlanmakta olduğunu ve bu siteden alıntı yapıldığını açık bir şekilde belirtmekle beraber http://www.forumatmosfer.com sitesine link vermek zorundadır.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Muhteşem
.
Cevapla
Thumbs Up 
Serkan üstat bravo, belgesel tadında meydan larousse kıvamında harika bilgiler sukur , forumdaki diğer adminlere örnek olmalı bu çalışma. Kar hastası olsak da, meteroloji 3 aylık bir tutku olmamalı.
Cevapla
(10-07-2018, Saat: 10:32)Ümit Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Serkan üstat bravo, belgesel tadında meydan larousse kıvamında harika bilgiler sukur , forumdaki diğer adminlere örnek olmalı bu çalışma. Kar hastası olsakta meteroloji 3 aylık bir tutku olmamalı.

Çok teşekkür ederim Ümitçim. Gelecek nesillere kalıcı birşeyler bırakmak ve örnek olmak tek amacım. Meteoroloji ve atmosfer konusunda Türkiye'nin en büyük arşivi sanırım artık bizim sitedir.
.
Cevapla
Saygılarımla Serkan abi. Yine mükemmel bir doküman olmuş.
Amatör Meteoroloji "Uzmanı"
Cevapla
Kardeşim eline emeğine sağlık harika olmuş.
Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez.
Cevapla
Serkan abi eline sağlık. Çok detaylı bir yazı olmuş. İnşallah 2019 mini buzul çağı diye de bir yazı nasip olur Smile
KRAL
Cevapla
Serkan abi emeğine ve eline sağlık. Son yıllardaki afet olaylarının artmasıyla ilgili değerli bir yazı...
Anlıyorum
Cevapla
Arşivci Serkan kardeşimi bu çalışması nedeniyle bir kez daha kutluyorum.Ve fakat bazı eklemeler getirmek istiyorum müsaadenizle.
Öncelikle İklim değişiminin farkındayız bir süredir,kendisi de belirtmiş zaten bu yeni bir durum değil.
Alıntı yaptığı Miktad Kadıoğlu hocamızın açıklamalarına ekleme yapayım.Bir kaç sene önce kendisi şu ifadeleri kullanmıştı
'' Türkiye Akdeniz ikliminden uzaklaşıp tropikal iklimin etkisi altına giriyor.Dünya da eksen kayması var.Akdeniz bölgesi Tropikal iklimin etkisi altına girerken,Akdeniz iklimi kuzeye doğru kayıyor,yani Marmara'da ileride artık Akdeniz iklimi görülecek,Akdeniz'de ise tropikal iklim''

''Türkiye çölleşecek...İklim değişimi aşırı yağışları beraberinde getirirken,Türkiye çölleşiyor' İklim değişiyor evet ama bu sıcaklık artıyor tezini her daim doğrulamıyor..
Tam da bu noktada tahminlerine katılmasam da Prof.Orhan Şen'in şu açıklamasına yer vermek isterim. 'Artık mevsimler kayıyor,Eylül yaz ayından sayılırken,haziran bahar aylarından sayılmalı''
Boşuna dengesiz haziran demiyorum çünkü haziranın bir ayağı yaz iken diğer ayağı ilkbahar son yıllarda.Geçen yazın sıcaklık rekoru Eylülde 39,5 derece ile istanbulda.Bu yaza bakıyorsunuz Nisan da hazirandan daha sıcak günler gördük.Ve Nisanda olmayan yağışı haziranda gördük.Dolayısıyla Orhan Şen hocamızın bu tespitine katılıyorum.Hem iklim hem mevsimler değişmeye başladı.Son veriler Şubatta atak yapan basranın ancak temmuz son haftası gelebileceği yönünde.Temmuz denen yazın ortasında ki ay bekleneni veremiyor.Mevsimsiz mevsimler yaşamaya başladık.Mevsimler ABD ve civarında yaşanır oldu.Kışı kış gibi yaşayan ABD yazı da yaz gibi yaşıyor sıcak hava dalgaları ve soğuk hava dalgaları oraları vuruyor.İklim değişimi illa aşırı sıcak hava yaşayacağız anlamına gelmiyor,mevsimsiz mevsim yaşayacağız anlamı daha doğru bir ifade...Temmuz tahminimde yanıldım ama muhtemelen yine geç gelen ve geç gidecek bir yaz bizi bekliyor.Geçen temmuz İstanbulu sel almıştı.Bu temmuz ayın 21'inden sonra benzer hadiseler yaşanabilir.Eskiden Ağustos'un yarısı yaz yarısı sonbahar derlerdi..Artık yaz aylarına Eylül'ü ekleme vakti geldi.Haziransa Bahar'da kaldı,kalıyor,kalacak bu gidişle...İstanbul kışı ise Baki kalan bu kubbede bir Hoş sada olacak bu gidişle...
Yazımı bir komplo teorisi ile bitireyim...Tüm bu değişikliklerde insan parmağı var...Petrol savaşlarının yerini yakın gelecekte su savaşları alacak çünkü...
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
(10-07-2018, Saat: 12:06)Ege T. Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Saygılarımla Serkan abi. Yine mükemmel bir doküman olmuş.

Teşekkürler Ege kardeşim.

(10-07-2018, Saat: 13:30)Mustafa Atıcı Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Kardeşim eline emeğine sağlık harika olmuş.

Sağolasın Mustafa.

(10-07-2018, Saat: 22:10)Mehmet Cengiz Küllük Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Serkan abi eline sağlık. Çok detaylı bir yazı olmuş. İnşallah 2019 mini buzul çağı diye de bir yazı nasip olur Smile

Teşekkür ederim. İnşallah Smile

(10-07-2018, Saat: 23:37)Tayfun Kocaaslan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Serkan abi emeğine ve eline sağlık. Son yıllardaki afet olaylarının artmasıyla ilgili değerli bir yazı...

Tespit Smile

(11-07-2018, Saat: 06:18)Zafer Yüce Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Arşivci Serkan kardeşimi bu çalışması nedeniyle bir kez daha kutluyorum.Ve fakat bazı eklemeler getirmek istiyorum müsaadenizle.
Öncelikle İklim değişiminin farkındayız bir süredir,kendisi de belirtmiş zaten bu yeni bir durum değil.
Alıntı yaptığı Miktad Kadıoğlu hocamızın açıklamalarına ekleme yapayım.Bir kaç sene önce kendisi şu ifadeleri kullanmıştı
'' Türkiye Akdeniz ikliminden uzaklaşıp tropikal iklimin etkisi altına giriyor.Dünya da eksen kayması var.Akdeniz bölgesi Tropikal iklimin etkisi altına girerken,Akdeniz iklimi kuzeye doğru kayıyor,yani Marmara'da ileride artık Akdeniz iklimi görülecek,Akdeniz'de ise tropikal iklim''

''Türkiye çölleşecek...İklim değişimi aşırı yağışları beraberinde getirirken,Türkiye çölleşiyor' İklim değişiyor evet ama bu sıcaklık artıyor tezini her daim doğrulamıyor..
Tam da bu noktada tahminlerine katılmasam da Prof.Orhan Şen'in şu açıklamasına yer vermek isterim. 'Artık mevsimler kayıyor,Eylül yaz ayından sayılırken,haziran bahar aylarından sayılmalı''
Boşuna dengesiz haziran demiyorum çünkü haziranın bir ayağı yaz iken diğer ayağı ilkbahar son yıllarda.Geçen yazın sıcaklık rekoru Eylülde 39,5 derece ile istanbulda.Bu yaza bakıyorsunuz Nisan da hazirandan daha sıcak günler gördük.Ve Nisanda olmayan yağışı haziranda gördük.Dolayısıyla Orhan Şen hocamızın bu tespitine katılıyorum.Hem iklim hem mevsimler değişmeye başladı.Son veriler Şubatta atak yapan basranın ancak temmuz son haftası gelebileceği yönünde.Temmuz denen yazın ortasında ki ay bekleneni veremiyor.Mevsimsiz mevsimler yaşamaya başladık.Mevsimler ABD ve civarında yaşanır oldu.Kışı kış gibi yaşayan ABD yazı da yaz gibi yaşıyor sıcak hava dalgaları ve soğuk hava dalgaları oraları vuruyor.İklim değişimi illa aşırı sıcak hava yaşayacağız anlamına gelmiyor,mevsimsiz mevsim yaşayacağız anlamı daha doğru bir ifade...Temmuz tahminimde yanıldım ama muhtemelen yine geç gelen ve geç gidecek bir yaz bizi bekliyor.Geçen temmuz İstanbulu sel almıştı.Bu temmuz ayın 21'inden sonra benzer hadiseler yaşanabilir.Eskiden Ağustos'un yarısı yaz yarısı sonbahar derlerdi..Artık yaz aylarına Eylül'ü ekleme vakti geldi.Haziransa Bahar'da kaldı,kalıyor,kalacak bu gidişle...İstanbul kışı ise Baki kalan bu kubbede bir Hoş sada olacak bu gidişle...
Yazımı bir komplo teorisi ile bitireyim...Tüm bu değişikliklerde insan parmağı var...Petrol savaşlarının yerini yakın gelecekte su savaşları alacak çünkü...

Sağolasın Zafercim. Evet Eylül ayının artık yazdan sayılması gerektiğine ve mevsimlerin kaydığı fikrine ben de katılıyorum, ki zaten uzun süreçtir bunu gözlemleyip yakın çevreme de dillendiriyordum. İlginç olan bu tespiti Orhan Şen'in de yapması Smile

Bu sene yazın neden geç geldiğine dair, önceki gün İstanbul tahmin başlığında Ozan Deniz'in görüşlerini sıralayarak, çoğuna katıldığımı söylemiştim. Evet senin de dediğin gibi, şubatta kar beklerken Basra atağını kafamıza yiyip, dün @Ümit'in yine İstanbul tahmin başlığında bahsettiği gibi, haziran ve temmuzda Marmara'nın Basra'ya bir set ördüğünü de ibretle izliyoruz.

Önümüzdeki günlerde, ay ortasında 35 dereceleri aşacak bir sıcak atak ve arkasına senin de bahsettiğin gibi 20'sinden sonra extrem hava hadiselerinin yaşanma ihtimalinin olduğu bir süreç bekliyor sanki bizi.
.
Cevapla
Haziran dan bu yana ben serinlik hissetmedim, 1 temmuz itiabarı ile sıcaklık daha da arttı. Artık bu sene Eylül ayını hatta ağustos ayının 2. yarısını son bahar tadında geçirebiliriz.
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TÜRKİYE'NİN ŞİDDETLİ DOLU İKLİMİ Serkan Sezenoğlu 8 8,736 20-06-2020, Saat: 09:37
Son Yorum: Ümit
  2019 YILI TÜRKİYE İKLİMİ VE KÜRESEL İKLİM DEĞERLENDİRMESİ Serkan Sezenoğlu 2 2,226 06-03-2020, Saat: 22:53
Son Yorum: Serkan Sezenoğlu

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
2 Ziyaretçi