Forum Atmosfer - Türkiye'nin Hava Durumu Forumu

Orjinalini görmek için tıklayınız: ÖNÜMÜZDEKİ 15 GÜNÜN ANALİZİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
ANALİZ

Sevgili arkadaşlar herkese tekrardan selam.. Ocak 3. haftasına kadar olabileceklerini nacizhane yorumlamak istiyorum. Merak etmeyin totemi yazının en sonuna sakladım. Big Grin İlk aşamada hep size gördüklerimden bahsedeceğim.. Genel olarak haritada göstereceklerim için 10 gün ile sınırlı kalmak istiyorum.

İlk başta 7-8 Ocak ile başlayalım.. Bunu ister totem deyin ister demeyin ama açıkçası pek bir beklentim yok.. Hava sıcaklıkları yüksek değerlerde kalıyor..

Şimdi aşağıda ilk haritayı paylaşıyorum..

resim

Yukarıdaki harita 8 Ocak tarihini gösteriyor.. Benim şahsen en az ayın 15'ine kadar sistem beklememin nedeni Atlantik'ten yavaş yavaş kıtamıza giriş yapan o büyük Alçak Basınç... Azor Yüksek Basıncı genelde nereden çıkar görülsün diye o bölüme Azor yazdım.. Geçen sistemde Azor ile birleşip neredeyse İtalya'dan İskandinavya'ya kadar uzanan Yüksek Basınç bloğu da neredeyse bloke yemiş gibi duruyor.. İşte bu gidişat bize en az 5 gün ya da bir hafta zaman kaybettirir.. Bu sebepten dolayı 15'ine kadar sistem beklentim olmadığını yazdım..Peki Azor yavaş yavaş ipi ne zaman ele almaya başlıyor? 10 Ocak'ta.. Buyurun aşağıya bakalım..

resim

Gördüğünüz gibi haritanın hemen sol tarafına baktığınızda Azor Yüksek Basıncı bir uyanışa geçiyor ve çok batıdan yavaş yavaş kaldırıyor başını.. Ha bu demek değil ki 10'unda sistem geliyor. Big Grin Azor'un konumu çok ama çok batıda ve bizimle alakasız bir yerde.. Bu sadece Azor'un tekrar doğuşu anlamında umut verici o kadar.. Şimdi gelin 11 Ocak'ta bu hareket nereye gidiyor ona bakalım..


resim

Gördüğünüz gibi 1 gün sonrasında Azor Yüksek Basıncı hem daha dikleşmiş hem de daha batıya giden bir görüntü veriyor.. Ama tabii hala çok yetersiz.. Hem bize göre çok batıda hem de hemen sağında Büyük Britanya ile Kuzey Avrupa arasını etkileyen kolları da Avrupa'nın içlerine kadar genişleyen 8 Ocak'ta bahsettiğim AB orada.. Onu alt etmesi lazım..

Yüksek Basınçların yavaş hareketi burada etkili oluyor ve bu Yüksek Basınç 14'üne kadar bizi etkileyebilecek bir yere gelemiyor.. Ama 14 Ocak'ta hemen solunda oluşan bir AB ittirmesiyle hem doğuya hareket etmeye başlıyor hem de o AB Azor'u zorlamaya başlıyor aşağıdaki haritada..

resim

Tam soğuk girişi bize gelmeye başlamışken şu andaki GFS senaryolarında yine o Alçak Basınç Azor'u pideleştirip çok daha etkili bir sistem olacakken küçük bir sistem veriyor bize 15-17'si arası.. O da aşağıda..

resim

10 günden sonra modeller yavaş yavaş istikrarını ve gerçekçiliğini kaybeder bu yüzden daha sonrasını yorumlamaya gerek yok.. O gözüken, Azor'u doğuya ittiren ama bir taraftan da pideleştiren AB'nin Avrupa'nın kuzeyini nasıl sardığını görüyorsunuz değil mi? İşte en büyük tehlike o.. Hem sistemin çok küçülmesini sağlayan hem de etkili sistem beklentimizi daha ileriye sarkıtmamızı sağlayan..

Şimdi son söze gelecek olursak.. Kritik bir eşikteyiz.. Şu anda haritalarda görülene göre bize gelecek (ya da pas geçecek) olan sistem tamamen Azor'un yardımıyla olacak.. Şu andaki görüntüye göre 17'si gibi bir sistem almamız muhtemel gibi.. Bizi çok tatmin eder mi? Göreceğiz.. Kutup Salnımı (AO endeksi)ne baktığımızda ise genelde bu süreç içinde negatif salınımın yani Kutup Bölgesinde Yüksek Basıncın daha hakim olacağını görüyoruz.. Bu değerler aşırı negatife inmeyecek gibi duruyor.. 14 günlük tahminde de bir yukarıya çıkış söz konusu..

Bu nedenle 15-17 Ocak gibi küçük bir sistem alırsak 20'si sonrası gibi daha iyi bir sistem almamız olası gibi duruyor.. Ancak 17'sindeki sistem daha kuvvetlenirse o zaman 20'sinden sonrası tehlikeye girebilir.. Bir de Azor'un alacağı konuma göre sistemin elbette ki batıya kayma ihtimali her zaman mevcut..

Yani son söz: 15 Ocak ile 22 Ocak arası bence sistem ya da sistemler için ideal gözüküyor.. Umarım beklediğimizin fazlasını alırız..

Ama ne diyoruz.. YAĞMAAAAAAAAAAAAAAAAAZZZZZZZZZZZZZ.. Big Grin
Harika bir analiz olmuş. Teşekkürler
Doğan bey ,

Eelinize sağlık .Gayet açıklayıcı da ........... ama ....

" Yağmazzzzzzzzzzz , yağmazzzzzzzzzz "  Cool
(05-01-2016, Saat: 15:03)KRAL Nickli Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Harika bir analiz olmuş. Teşekkürler

Çok teşekkürler.. Sizin resimlerin yanında sıfır kalır.. Smile
(05-01-2016, Saat: 15:05)Cem Rıdvan BAŞ Nickli Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Doğan bey ,

Eelinize sağlık .Gayet açıklayıcı da ........... ama ....

" Yağmazzzzzzzzzzz , yağmazzzzzzzzzz "  Cool

Cem Bey yazının sonuna bıraktım o YAĞMAZZZZZZZZZZZZZZı pon
Doğan abi eline emeğine sağlık sayende eksik bilgilerimi tamamlamış oldum Smileneyse yağmaz diyelim Big Grin
Evet beklenen analiz geldi emeğine sağlık doğan abi. Smile
Emeğine sağlık Doğan Abicim Smile
Abi'm ellerine emeklerine saglik..
(05-01-2016, Saat: 15:29)Tuğba Nickli Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Doğan abi eline emeğine sağlık sayende eksik bilgilerimi tamamlamış oldum Smileneyse yağmaz diyelim Big Grin

Estağfurullah Tuğba rica ederim.. Çok naziksin.. Sen de son derece bilgili bir kardeşimizsin..
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6