HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 4 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2017 SONBAHAR 2018 KIŞ MEVSİMLİK HAVA TAHMİNİ
2017 SONBAHAR 2018 KIŞ MEVSİMLİK HAVA TAHMİNİ

2017 - 2018 SONBAHAR KIŞ AYLARI NASIL GEÇECEK?

2018 KIŞI NASIL GEÇECEK?

Accuweather Asya sonbahar mevsimlik tahmin haritasını, beklendiği gibi ağustos ayının son günlerinde yayınladı. Buna göre Türkiye sonbaharı soğuk geçirecek gibi duruyor. Bu yıl kış erken gelebilir.

resim


Aslında ilk olarak Accuweather  Avrupa tahmininde bizi sıcak tarafta göstermişti ancak bizi daha ayrıntılı inceledikleri Asya tahmininde soğuk tarafta gösterdiler.

resim


Önceki yıllardaki tecrübelerimize dayanarak,  Accuweather mevsimlik tahminlerde genelde mevsimin ilk aylarındaki genel gidişatı tutturabildiğine tanık oluyoruz. Yani ilk verdikleri Avrupa tahmininde bizi sıcak tarafta gösterdiklerine göre, bizim genel görüşümüz Eylül ve Ekim ayları büyük ihtimalle sıcak geçecektir. Özellikle Eylül ayı. Asya tahmininde bizi soğuk tarafta bırakmaları ve sonbaharın ikinci yarısı için demeleri, kasım sonlarının soğuk geçeceğini, hatta bu yıl ilk kar yağışını bir süprizle kasımda görebileceğimizin emarelerini veriyor.

Kış tahmini için ise Ekim ayında yayınlanacak mevsimlik tahminleri beklemek gerekiyor.

2018 KIŞI NASIL GEÇECEK? (Orçun Bostancı & Serkan Sezenoğlu)

https://www.facebook.com/forumatmosfer/v...188104257/
Cevapla
https://accuweather.com/en/weather-news/...eg.twitter

Bu arada Accuwheather Avrupa tahminiyle olan çelişkisine şöyle bir yanıt vermiş:

''Following a warmer-than-average start to the season, some significant blasts of chilly air can push from the Ukraine to Turkey, Cypress, Syria, Jordan, Israel, Iraq and perhaps northern Saudi Arabia later on,” Nicholls said.

Yani sonbahara ortalamaların üstünde sıcak bir başlangıç yapıp, sonrasında yani mevsim sonlarında (Kasım) önemli soğuk atakları Ukrayna üzerinden Türkiye, Kıbrıs, Ürdün, İsrail, Irak, hatta Suudi Arabistan alabilir diyor.

Bu arada kışın Sibirya'nın etkin olabileceğini ve kışın erken gelebileceğinden bahsediyor.
Cevapla
Malum sonbahara girdik ve yağmurlar ile birlikte dolaplardan yağmurluklar ve uzun kollular yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı.

Bizler gibi kış mevsimini ve doğal olarak kar yağışlarıyla soğuk havaları seven delilerin akıllarında bu sezon nasıl geçecek diye sorular belirdi.

Amatör meteorologlar harıl harıl veri ararken ben de boş durmadım ve biraz göz gezdireyim dedim ki bakmaz olaydım Smile
 
Öncelikle söylemeliyim ki bu erken tahminlerin tutarlılık oranları düşüktür çünkü daha OPI verileri gelmedi. Ekim ayının sonu ile birlikte Avrasya kar örtüsü yayılımına ve 500 HPA ortalamalarına tekrar bakmak gerekecektir.

Genel görünüm şu an için dominant izlanda alçak basıncının kuzeybatı Avrupa'da hakim olacağını öngörmekte.


resim


Yukarıdaki haritada bir kısrak başı gibi uzanan Avrupa ve Türkiye'nin iklimini domine edecek olan A ile gösterilmiş alçak basınç alanının baskılayacağı ve Y ile gösterilmiş Yüksek basınç alanının yurdumuza çok fazla sokularak zaman zaman durgun ve ılıman günler geçireceğimiz görülmekte.

Bu söylediklerim Ocak ayı için geçerli.

Şubat ayı ile birlikte Sibirya yüksek basıncının güney-güneybatı yönünde salınımı öngörülmekte.

Şubat Basınç örüntüsünün fotoğrafını 2. mesajda atacağım bir hatadan dolayı dosya yüklenilmiyor.

Şu anki görüntüde Aralık ayı ortalama üzeri yağışlı, ocak baskın olarak daha kurak ve ılık, şubat ayı ise sıcaklıklar mevsim normalleri altı ve yağışlar ortalamalarda görünüyor. Amatörlerde adettir tahmin yaparken gelecek kışın geçmiş yıllardaki hangi kışa benzeyebileceğini söylemek Smile

2017-2018 kişi için örnek vermek gerekirse 2010 kışına benzetiyorum. Hatırlayanlar o kışın batıda ve istanbul'da yaşayanlar için pek içaçıcı olmadığını bilirler ancak henüz veriler çok ham ve her şey bir anda değişebilir.

Ekim ve Kasım aylarının verilerini beklemek gerekli.

Bol karlı ve fırtınalı bir kış diliyorum herkese.

Orçun BOSTANCI
WhatsApp grubumuz yoktur
Cevapla
29 Eylül 2017 tarihi itibariyle Sibirya kar örtüsü

resim

Geçen sene aynı güne oranla yarı yarıya daha az kar birikimi mevcut. Ekim ayının sonundaki duruma göre tekrar yorumlarız.

Şu anki durum 2009 veya 2010 yılındaki kışa benzer bir tablo sunuyor.
WhatsApp grubumuz yoktur
Cevapla
Sibiryanın şimdiden kar örtüsüyle kaplanması o bölgede yb'lerin aktif olmasını sağlayıp sibiryanın dinamik konuma geçmesine yardımcı olur. 

2017 2018 kışı nasıl geçecek sorusunun cevabı gibi. Sibiryalı bir kış.  Cool
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Selamlar herkese yeni bir sezona merhaba demeden kendi kış tahmini mi yazmak istedim. 

Öncelikle uzun zamandır Orçun Bostancı ile ilgilendiğimiz okyanus suyu sıcaklıkları ve toplam kasırga hareketleri konusuna girmek istiyorum. 

Uzun zamandır geçirdiğimiz en kötü kışlardan biri olan 2014 kışını referans alarak konuya biraz gireceğim.  2013 ve 2017 verilerini karşılaştırarak bir değerlendirme yapacağım nacizane. 

2013 yılı atlantık okyanus sıcaklıkları aşağıdaki veriler Kasım 2013. 

resim

2017


resim

İlk resim Kasım 2013 ikincisi şu an Atlantik yani 2017. 
Görüldüğü üzere 2013 Kasım ekvatordan İzlandaya doğru su sıcaklıkları epey bir yüksek ama Ekim ayında olmamıza rağmen özellikle İzlanda bölgesi nispeten daha ılık bu da toplam enerji anlamında 2013'e nazaran daha zayıf bir İzlanda gürünümü oluşturabilir. 

2013 Toplam Kasırga.

Total depressions
15
Total storms
14
Hurricanes
2
Major hurricanes
(Cat. 3+)
0

2017 Toplam Kasırga:

Total depressions
15
Total storms
13
Hurricanes
8
Major hurricanes
(Cat. 3+)
5


Toplam kasırga sayılarına ki az fırtına teknik olarak kış sezonunda daha az enerjisini harcamış bir kuzey atlantik demek. 2013 te toplam 14, 2017 toplam 13 kasırga olmasına aldanmayın çünkü toplam 5'i kategori 3 ve üzeri olarak 2017'de toplam 14 kasırga, 2013'de ise sadece zayıf 2 kasırga yaşanmış. Belirttiğimiz gibi kasırgalar yaz sezonunda toplam biriken enerjinin dışa salınımıdır ve ne kadar çok kasırga o kadar çok enerji harcanmış demek aslında. Bu bağlamda 2017 sezonu çok çok daha güzel görünmekte bizler için.

Okyanus suyu sıcaklıkları ve kasırga sayıları ki doğru orantılı hadiseler ikisi de, bir sezon sonraki kış sezonunu etkiler diye düşünüyorum. Yani 2013 ten sonra yaşanan kötü 2014 kışı ve 2017'den sonra yaşayacağımız 2018 kışı. Kanımca İzlanda sonbaharın sonuna kadar eğer aktif olursa ki aktifleşmeye başladı bile o zaman Kasım sonundan sonra zayıflayarak zaten hali hazırda nispeten daha zayıf olan enerjisini harcamış olacak ve 2018 kışı için bize ümitlenme şansı verecektir.

resim



resim

AO ve NAO'ya baktığımızda kuzey atlantikteki sakinliğin yerini 1 Ekim itibariyle çok daha aktifleşen bir İzlandaya bırakacağını görüyoruz. Aktifleşen İzlanda ve ona bağlı YB dizilimleri oldukça yavaş hareket eder hatta bazen  2 ayı bulabilir bu hareket ama İzlanda teknik olarak daha az enerji biriktirmiş olacağından bu hareketin 1 buçuk ay kadar sürmesini bekliyorum. Bu da bize Kasım sonuna doğru soğuk tarafta kalabiliriz imajı çiziyor. 

Genel olarak bu kış için en net düşüncem kesinlikle yağışlı bir kış olacağı ve muhtemel gelecek sistemlerin daha çok cephesel sistemler olacağını umuyorum. Akdeniz havzasının geçtiğimiz kışın ocak ayından itibaren aktif olmaması ve bize yağışlı bir ilkbahar ve nispeten yağışlı bir yaz yaşatması dikkat çekici. Ancak akdeniz havzası harcayamadığı enerjisini tüketmekten çok uzak bence. Bu sebepten dolayı ki üstüne daha kurak bir sonbahar beklenti mi de eklersek akabinde kışın oldukça aktif bir akdeniz görebiliriz. Elbette cephelerin karakter olarak belirsizliği söz konusu ama bence 15 kasım- 15 aralık gelecek cephelerin yönü  ve ilerleyişi bize kışın fotoğrafını önden gösterecektir. (Giritten mi, batı akdeniz den mi yukarı çıkacaklar vs...) 

Demek isterim ki doğada ve tüm sistemlerde değişmeyen tek şey dengedir ve tüm sistem dengeye her zaman gelmek zorundadır, yaşayıp göreceğiz. özellikle Kasım 15ten sonra kışın nasıl geçeceği aslında çok daha net belli olur diyor iyi bir sezon geçirmemizi diliyorum.
Cevapla
Herkese çok uzun bir aradan sonra selamlar sevgiler, saygılar... Önümüzdeki kış sezonunda bol bol karlı resimler, videolar paylaşacağımız; umutla pencere önlerinde ışıklara bakıp karın başlama anını yakalayacağımız, kar bulutlarının gökyüzünün sararken heyecanı sonuna kadar yaşayacağımız, ilk kar tanesi düştüğünde sevgiliye kavuşmanın sevincini doyasıya içimizde hissedeceğimiz bir kış dilerim.

Usta adaşlar Orçun Bostancı ve Kutluad'a bu doyurucu bilgilendirmeleri için çok teşekkürler.. İnsan sayelerinde öğreniyor, öğrenmek yetmiyor daha fazla bilgilenmek istiyor.

Ben de bu sene kasırgalarla bayağı ilgilendim. Özellikle 3 kasırganın aynı anda çok uzun yıllar sonra Atlantik Okyanusu'nda olması çok ilgimi çekti. Yalnız burada çok şaşırtıcı bir durumla karşılaştım. O da şu ki: Atlantik Okyanusu'nun doğu kısmını kasıp kavuran, Karayip Adaları, Dominic, Küba hatta ABD'nin güneydoğusunu etkileyen bu kasırgaların çok büyük bir kısmının başlangıç noktası tahmin etmekte belki de çok güçlük çekeceğimiz bir noktadaydı.. Batı Afrika.. Batı Afrika'nın Cape Verde Adaları adeta bu kasırgaların doğum yeri oldu. Aslında bir çöl olan ve çöl iklimine sahip bir bölgede oluşan bu tropik fırtınaların sıcak denizle de birleşince yıkıcı bir rüzgar ve yağış canavarına dönüşmesi ne kadar enteresan değil mi?

Aslında bu kasırgalar ayrı bir konu altında değerlendirilmeli. Yalnız Orçun'un yazısını görünce hem ekleme yapmak, hem de konuyu bağlamak istedim. Şöyle ki; Atlantik Okyanusu'nun yukarıdaki Orçun'un yazısında da belirttiği gibi günden güne ısınıyor. Bu bana göre artık kabul etmemiz gereken küresel iklim değişikliğinin bir sonucu.. Buna bağlı bir istatistik çalışıyorum. Aradaki farklar oldukça fazla.. Şöyle söyleyeyim sadece 1 derece fazla olan deniz suyu sıcaklığının su tutma kapasitesini 7 mm arttırıyor. Sonuçta da bu kasırgalar ortaya çıkıyor.

Yalnız Atlantik'in kuzeyiyle güneyinde sıcaklıklar aynı değil.. Güney daha sıcak.. Zaten bu bölgeden doğan fırtınalar kasırgaya dönüşmeye daha müsait oluyor. Artık kasırga mevsimi geride kalmak üzere.. Hava sıcaklıkları düştükçe deniz suyu sıcaklıkları da doğru orantılı olarak düşecektir. Dolayısıyla yaz ve sonbaharın ilk ayındaki aktivite bu zamanlarda kalmayacaktır. Eğer zaten ekim ve kasım ayında da bu kasırgalarla karşılaşırsak sorun gerçekten de çok büyük demektir.

Sonuç olarak şimdi kış tahminiyle ilgili düşüncemi söyleyeyim. Bana kalırsa henüz erken.. Neden erken? Sevgili Orçun Bostancı'nın bahsettiği gibi basınç yerleşimleri şu anda çok iyi değil.. Kutluad'ın da söylediği gibi İzlanda aktif.. Yani kutbi girdap kuvvetli.. Su sıcaklıklarına bağlı olarak kutbi girdabın ileride zayıflaması, termik yüksek basınçların değerlerini arttırarak bulundukları alanda etki yapmaları ihtimal dahilinde ancak kesin olacak demek şu an için doğru değil. Sağlıklı bir kış tahmini için bu ayın sonunu beklememiz gerektiğini düşünüyorum. O anki veriler bize daha net şeyler söyleyecektir.

Herkese kardan bıkacağı (olur mu öyle şey? Smile ) çok keyifli bir kış dilerim.
Yağmaz yağmaz
Cevapla
(05-10-2017, Saat: 00:38)OrcunKutluad Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Selamlar herkese yeni bir sezona merhaba demeden kendi kış tahmini mi yazmak istedim. 

Öncelikle uzun zamandır Orçun Bostancı ile ilgilendiğimiz okyanus suyu sıcaklıkları ve toplam kasırga hareketleri konusuna girmek istiyorum. 

Uzun zamandır geçirdiğimiz en kötü kışlardan biri olan 2014 kışını referans alarak konuya biraz gireceğim.  2013 ve 2017 verilerini karşılaştırarak bir değerlendirme yapacağım nacizane. 

Eline sağlık Adaş
Bir süredir Orçun'la bu konu üzerinde konuşuyorduk, Atlantikteki fırtınaların kategori büyüklüklerinin basınç örüntüsüne ve doğal olarak kış mevsimine ne gibi etkileri olur diye kafa yorduk. Ben izlandanın alçak basıncının etkin olduğu senelerde gelen erken soğuk atakları seviyorum. Negatif NAO nun etkili olduğu yıllarda KASIM ayında gelen soğuk hava atakları sonrasındaki kışlar genel olarak soğuk ve yağışlı geçmiştir.
Kasım ayının 2. yarısında soğuk tarafta kalırsak kışa dair olumsuz öngörülerim ortadan kalkar  tey
WhatsApp grubumuz yoktur
Cevapla
Ekim ayının basınç dizilimleri
resim
WhatsApp grubumuz yoktur
Cevapla
Her sezon başında olduğu gibi biz kar sever delilerin heyecanlandığı, umutlandığı ve hareketlilik zamanımızın yaklaştığı döneme az kalmışken Sonbahar öngörü için kısa da bir şeyler yorumlayalım. Biz de üzerimizde ki pası atmış oluruz Smile

Eylül ayının ilk iki haftası mevsim ortalamaları üstünde geçen sıcaklıklara karşı Eylül son iki haftası ve Ekimin ayının ilk haftası mevsim ortalaması altında geçti.Bundan sonra ki zaman içerisin de Ekim sonuna kadar mevsim normalleri de geçmesi bekleniyor.
Kasım ayının ilk haftası da hafif bir sıcak atak olmasını bekliyorum.
Kasım ayının son haftasın da kış mevsimi kendini hissettirmeye başlayacaktır.

Sıcaklık mevsim seyrin de yağışlar ise birazcık mevsim altın da olacak öngörüsü biraz daha baskın.

Kış mevsimi için pozitif endeks gözükse de moralleri bozacak herhangi bir durum bence yok ortada. yaz boyunca görülen ekstrem hava olayları sanki kış için ipucu verir gibi...

Kış öngörüsünü Kasım ayı içerisin de yayınlamayı düşünüyorum... Şimdi kapatın gözlerinizi ve sessizce Sibiryadan akan soğuk hava akımı düşleyin   sigara
Forum Atmosfer
                             
          https://twitter.com/Kar_Tahmincisi
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  2016-2017 KIŞI NASIL GEÇECEK? BÜNYAMİN SÜRMELİ NE DEDİ? Serkan Sezenoğlu 8 11,107 23-09-2016, Saat: 02:51
Son Yorum: Ali Candan

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi