HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MARMARA DENİZİ'NDE DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) TEHDİDİ
MARMARA DENİZİ'NDE DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) TEHDİDİ

   

Marmara Denizi'nde deniz salyası (müsilaj) tehdidi sürüyor. 

Başlıca sebepleri :

-Evsel atık su arıtma tesislerinin
yetersizliği, kirlilik

-Atık suların arıtılmadan denize verilmesi

-Marmara Denizi'nde tuzluluk oranındaki artış 

-Karadeniz'in kirliliğinin Marmara Denizi'ne akıntı yoluyla ulaşması 

-Marmara Denizi'nde su akıntı hızının
düşmesi

-İklim değişikliği, deniz suyu sıcaklıklarındaki artış

-Artan nüfus ve kaynak kıtlığından dolayı denizleri hor kullanma ve denetsiz avcılık 

-Marmara Denizi'nde su sıcaklığının hala çok yüksek olması

-Azalan çözünmüş oksijen miktarı

-Ekolojik tahribat

   

Marmara kıyılarında su yüzeyi ve altında görülen ve halk arasında 'deniz salyası' ya da 'kaykay' olarak bilinen 'müsilaj' balik popülasyonu için de çok ciddi bir tehdit...

Şu sıralar Marmara Denizi'nde neden çoklar?

Net bilimsel bir çalışma yok ancak çeşitli sebepler üzerinde duruluyor:

İstanbul Üniversitesi'nin almış olduğu numune sonuçları denizdeki tuzluluk oranı seviyesinin normallerin çok üzerinde olduğu bulgularını ortaya koymaktadır. Normal şartlarda binde 19 olan oran şu an binde 24 seviyelerinde olup, gittikçe yükselmektedir. Sıcaklık farkı olmadığı için de bir akıntı oluşmuyor ve bulanık halde olan deniz sirkülasyonu sıfırlanmış şu sıralar durumda. Bugün itibariyle Avşa adasında az da olsa akıntıyla gelen temizlenme, memnuniyet verici. 

Kirlilik salgın hastalık gibi yayılır. Karadeniz'de trol avcılığı serbesttir. Nedeni yüzeyden 150 metre derinlik sonrası yaşam olmaması. Peki Karadeniz'i kirleten kim? Kıyısı olan ülkeler yanı sıra, Avrupa'nın birçok ülkesinden geçerek Karadenize dökülen Tuna nehri. Bu ve buna benzer nehir, akarsular, sanayi atıkları ile tarımsal kirlilik sebepleri ile karadeniz faunasının büyük kısmı yok olmuş durumda.

Karadeniz, kirliliğini nereye boşaltıyor? Marmara'ya akıntı yoluyla geliyor. 

Karadeniz'den Marmara'ya gelen su her geçen gün daha da kirli.

Taşıma kapasitesinin üstünde aşırı besin elementi girdisi nedeniyle Marmara Denizi'nin ötrofikasyon (büyük su kitlelerinde gerçekleşen alg ve plankton artışı) riski her geçen gün artıyor.

Planktonların en önemli çoğalma sebebi ise, Sardalya, Çaça ve Hamsi gibi balık türlerinin aşırı avcılığı.. 

Gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi'nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik kaliteyi de düşürüyor.

Marmara Denizi'ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor.

Ötrofikasyon da Marmara Denizi'nde en dikkati çekici problem olan ve "salya" olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor...

https://www.instagram.com/p/CPN6fxzgGjT/...=copy_link
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Üzgün
.
Cevapla
Eskinden balık tutulan, insanların yüzdüğü Marmara denizi gittikçe kirleniyor, iç deniz olduğu için malesef akıntı ve sirkülasyon yok, deniz yaşamı yakında son bulabilir.
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Üzgün
Cevapla
Benim şahsi fikrim şudur. Tüm dünya iklim değişikliği için birlik olmadığı sürece her geçen gün doğanın daha kötüye gittiğini göreceğiz. Mesela coronavirüs nasıl pandemi ilan edilip tüm dünya seferber olduysa, iklim değişikliği içinde böyle birşey olup tüm dünyanın mücadele etmesi gerekiyor bence. Yoksa bugün deniz salyası sorunu olur, yarın bir başka mesele olur bu böyle devam eder gider maalesef. Ne yazık ki de doğamız elimizden akıp gidiyor maalesef. Belki bizler doğaya en az zararı veren kişileriz en azından ona çaba gösteriyoruz ama birlik olmadıkça çözüm olmayacak. İnşallah en kısa zamanda dünyadan iklim değişikliği için seferberlik vs birşey ilan edilir ve en kısa zamada bu etki en aza inmeye başlar.
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 1 Üzgün
Cevapla
(24-05-2021, Saat: 10:05)Ümit Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Eskinden balık tutulan, insanların yüzdüğü Marmara denizi gittikçe kirleniyor, iç deniz olduğu için malesef akıntı ve sirkülasyon yok, deniz yaşamı yakında son bulabilir.

1974 yapımı 'Kanlı Deniz' filminde Marmara Denizi tam bir şölen. Başrolde Tarık Akan ve Halit Akçatepe var. KILIÇ balığını şimdi bulana aşk olsun. Film Avşa adası açıklarında geçmektedir. İzlenesidir.
Bu gönderiye 1 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 İnanılmaz
Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır.
Cevapla
  


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi