HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 3 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2015-2016 KIŞ MEVSİMLİK HAVA TAHMİNİ
2015-2016 KIŞ MEVSİMLİK HAVA TAHMİNİ



2015-16 KIŞ SEZONU
TAHMİN SÜRECİ: KASIM-ARALIK-OCAK
TÜRKİYE GENELLEME…
DETAYLAR KISMINDA BELİRLEYİCİ DEĞİLDİR...


Kasım-Aralık ve Ocak aylarını kapsayan bu orta vadeli mevsimsel tahminde; Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF), İtalya Uluslararası Meteoroloji Kurumu, Basınç Sistemleri, El nino etkisi ve Türkiye çevresindeki deniz suyu sıcaklıkları ile yağış rejimleri temaları baz alınmıştır.

2015 yılının İlkbaharında güney Pasifik yüzey sıcaklığının aşırı artması sonucu ortaya çıkan ve 1997-98 Süper El nino olayına benzer belirtiler göstererek, basınç sistemlerini değiştirebilen bu ekstrem hadise Türkiye’yi kısmi de olsa etkilemektedir. Bu durumun kış mevsimine yansıması da yine kısmi derecede olmakla birlikte bazı bölgelerde özellikle yağış, fırtına ve yağışsızlık gelişimlerinde etkisi gözlemlenebilir.

Ancak, Kasım ve Aralık aylarının Güçlenen Sibirya Antisiklonunun, Türkiye’ye kadar sokulma ihtimali kuvvetle muhtemeldir. Bu durumun belirleyici nedeni olarak, Batı ve Orta Avrupa’da hakimiyetini sürdürmesi beklenen Yüksek Basınç Sistemleri ve pasifize kalacak İzlanda’nın etkisi gösterilebilir. Son 30 yıllık belirleyici basınç konumlamalarının istatistikleri de bu durumu doğrular nitelikte.    

Mevsim normallerinin altında sıcaklıklarda ve ikinci yarısı yurt genelinde bol yağışlı geçmesi beklenen Kasım ayının ardından Aralık sürecini de sıcaklıkların mevsim normalleri ve biraz altında kapatılabilir.

Aralık sonları ve Ocak ilk yarısında basınç konumlamalarına göre, bu defa batı ve orta Avrupa ülkelerinin soğuk ve yağışların etkisinde kalması ile Türkiye Akdeniz kökenli ılımsı hava akımlarının etkisi altına girse de bu durumun uzun vadeli olması beklenmemektedir.

Ayrıca, Süper El nino’nun Ocak ve Şubat aylarında gücünü büyük ölçüde yitirmesi ve Sibirya hattında ve kuzey Avrupa da etkisini arttıracak soğuk sirkülasyonunun jet akımları ile Türkiye’nin özellikle kuzey ve orta bölgelerinde etkisini göstermesi ihtimaller dahilindedir.

Tabii ki, Şubat ayı ile ilgili ön görüler henüz zayıf kalıyor.

Özet olarak, Kasım ikinci yarısında itibaren soğuk, fırtınalı, yağmur ve bazı yerler (daha çok iç ve yüksek kesimler) karlakarışık yağmur ve kar, Aralık’tan itibaren ise yurt geneline daha çok yayılacak kar yağışları ve soğuk atakları ile son birkaç kış sezonunun en sert Kasım ve Aralık sürecinin yaşanacağı tahmin edilmektedir.

Ayrıca, Türkiye çevresindeki deniz suyu sıcaklıklarının normallerden birkaç derece (3-5 derece) yüksek olması Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz  özellikle kıyı hattında modellerin tahmininden çok daha fazla yağış bırakma olasılığı bir hayli yüksektir. Bu yağışlar kış aylarında zaman zaman sulukar ve kar şeklinde yaşanacak eski kışları anımsatacak manzaralara sebep olabilir.


resim
Cevapla
Eline sağlık...
KRAL
Cevapla
teşekkür ederim Smile
Cevapla
Tebrik ederim Tuğba, harika bir yazı olmuş...Tam düşündüklerimi yansıtmış...
Cevapla
çok teşekkür ederim Serkan abi Smile sağolasın Smile
Cevapla
"Ağzım açık okudum. Tahminden çok bu mükemmel Türkçe'ye ve kusursuz paragraf bilgisine takıldım, bir yazı ancak bu kadar kusursuz yazılabilir. Boş zamanlarında deneme yazıları falan mı yazıyorsun? " deyip ağzımdaki sinekleri çıkarmaya gidiyorum  Blush
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Teşekkür ederim Ozan Smile Bu olumlu iltifatların için.Boş zamanlarımda ev işleri yapıyorum.Bunda kitap okumamın etkisi olabilir. Smile
Cevapla
Atlantik normalden soğuk gulfstream akintisii giderek yavaşlatıyor son on yıldır bu durum Atlantik siklonlarinin kıtaya yayılma sürecini azaltır ve bu yıl Gulfstream akıntısı yavaş el Nino daki asırlık dolalı etki bize direkt etkisi yok qbo hafif batılı ao ve nao kışın ilk yarısı hafif pozitife yakın notr ikinci yarısı hafif negatif ve nötr bu su demek kışın ilk yarısı Doğu ve Güneydoğu'nun kişi ikinci yarı batının kişi kaba tabirle ilk yarı Karadeniz kökenli sistemler alınacak Samsun Adana hattının doğuşu daha sert kış ve kar ortusu alır ikinci yarı ise batı daha şanslı ocak Şubat ılık olacak tahminini katılmıyorum bu tahmin mgm kaynaklı gene Teşekkürler ellerinize saglik

Bir husus ta şu bana göre bundan sonraki yıllarda kış mevsimleri daha sert ve Çetin olacak ve bu 30 yılı kapsayan bi süreç kuzey yarim kure icin
Cevapla
İhsan bey, ocak ve şubat ılık demiyor ki! Şubat için zaten bir öngörü yok bu tahminde.. Ocak ilk yarısı diyor... Aslında hepimiz aynı şeyi düşünüyor ve yorumluyoruz, asıl kış şubat, hatta bu yıl martı bile kapsayacak şekilde, kışın ikinci yarısı etkili olacak gibi duruyor...
.
Cevapla
Zaten İstanbul'un kışı da 15 ocakta başlıyor.genelde başta Marmara bölgesi olmak üzere diğer yerlerde de kışın 2.yarısı sert ve sağlam sistemlerin etkisi altında kalıyor.bazen mart ayında da atmosfer süprizler yapabiliyor.
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  2016 SONBAHAR MEVSİMLİK HAVA TAHMİNİ Tuğba 87 114,316 21-11-2016, Saat: 14:50
Son Yorum: Edinko
  2016 YAZ MEVSİMLİK HAVA TAHMİNİ Tuğba 3 4,665 31-07-2016, Saat: 16:13
Son Yorum: Tuğba

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi