HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avustralya'da yangınlar neden 4 aydır söndürülemiyor?
Information 
Avustralya'da yangınlar neden 4 aydır söndürülemiyor?


Avustralya'da Eylül ayında rekor kıran sıcaklıklar ve kuraklık yüzünden çıkan yangınlar geçen hafta etkisini daha da yoğunlaştırdı. Bütün dünyanın Avustralya'ya odaklanmasına ve ünlü oyunculardan siyasetçilere çok sayıda kişinin düzenlenen kampanyalara destek çıkmasına sebep olan yangınların nedenlerini ve afetle ilgili son durumu 10 soruda derledik.


resim

Eylül ayından beri süren ve alevlerin yüksekliğinin kimi zaman 70 metreyi aştığı yangınlar sonucu en az 25 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kasaba boşaltıldı, milyonlarca hayvan öldü.
Bütün dünyanın Avustralya'ya odaklanmasına ve ünlü oyunculardan siyasetçilere çok sayıda kişinin düzenlenen kampanyalara destek çıkmasına sebep olan yangınların nedenlerini ve yangınlarla ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.

1. YANGINLARDA SON DURUM NEDİR?
Avustralya'da Pazartesi günü itibarıyla yangından etkilenen yerlere yağmurlar yağmaya başladı ve sıcaklıkların düşmeye başladığı görüldü. Ancak yetkililer yangınların tekrar ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.
Ülkenin doğu kıyısındaki Sydney'den Melbourne'a kadar çok sayıda şehre güçlü yağmurların yağdığı görüldü. Ancak yetkililer Perşembe günü itibarıyla sıcaklıkların tekrar yükselmesini beklediklerini; bu yüzden de bugünün hasar tespitinin yapılması ve gerekli alanların boşaltılması için kullanılacağını söyledi.
Kapalı yollar açılırken yüzlerce kişinin duman yüzünden etkilenerek dışarı çıkamadığı görüldü.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison yangınların aylarca sürebileceği uyarısında bulunmuştu.
Ülkenin başkenti Canberra ise Pazartesi günü yangınlardan ötürü dumanla kaplandı.

resim
Başkentte yer alan acil durum yönetim ofisi, Avustralya Ulusal Müzesi ve Avustralya Ulusal Üniversitesi, yangınlardan ötürü oluşan sisten ötürü kapalı olduklarını açıkladı.
İçişleri Bakanlığı gerekli olmadıkça çalışanlarının binaya gelmemesini salık verdi. Sağlık Bakanlığı da binaya gelinmemesi gerektiğini belirtti.
Melbourne'daki görüş mesafesinin ise 1 kilometreden daha az olduğu açıklandı.
New South Wales Eyaleti Kırsal Yangın Kurumu'nun (NSW RFS) Pazartesi günü erken saatlerde attığı tweete göre bu eyalette 136 aktif yangın var.
Victoria eyaletinde ise 31 aktif yangın bulunmakta.

resim

2. YANGINLARIN BİLANÇOSU NE?
Reuters haber ajansının verilerine göre yangınlarda şimdiye kadar 8 milyon hektar alan yok oldu.
Binlerce ev küle dönerken, çok sayıda kasaba elektrik ve internet bağlantısı olmadan yaşamak zorunda.
Eylül ayından beri en az 800 evin tahliye edildiği bildiriliyor.
Avustralya Acil Durumlar Bakanı Lisa Neville, Victoria eyaletinde 67 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.
Yaklaşık bin kadar turistin Avustralya donanması tarafından kıyılardan alınarak götürüldüğü duyuruldu.
resim
Adelaide Tepeleri'ndeki şarap endüstrisine üzüm sağlayan bağların üçte birinin yok olduğu belirtiliyor.
Uydu görüntülerine göre yangından en çok etkilenen Victoria ve New South Wales eyaletlerinden yayılan dumanlar Yeni Zelanda'ya kadar vararak hava kalitesinin etkilenmesine neden oldu.
Avustralya'da bir yangın yüzünden en çok sayıda insanın hayatını kaybettiği afet Şubat 2009'da yaşanmıştı.
Kara Cumartesi olarak adlandırılan yangında Victoria eyaletinde 180 kişi hayatını kaybetti.
resim

3. YANGINLAR NEDEN BAŞLADI?

Avustralya yaz aylarında yaşanan yangınlara alışkın olsa da bu yıl normalin üzerinde görülen sıcaklıklar ve kuraklık, yangınların şiddetinin daha fazla olmasına neden oldu.
İnsan faktörü de kimi zaman yangınların ortaya çıkmasında etkili olsa da, kuru tarım alanları üzerinde şimşeklerin çakması üzerine de yangınların başladığı görülüyor.
Yangınlar bir kere başladı mı otların yanmasıyla ortaya çıkan közlerin rüzgarla yayılması diğer alanların da tehlike altına girmesine yol açıyor.
Otlarda meydana gelen yangınlar, gökgürültülü fırtınaların oluşmasına, bu da şimşeklerin meydana gelmesine ve daha fazla yangının ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bu da bir volkan patlaması ya da atom bombası etkisi yaratarak yangınların kendi fırtınalarını ortaya çıkarmasına yol açıyor.
resim

4. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ NE?
Avustralya'da yangınların bu kadar büyümesi ve kontrol altına alınamamasında yazların daha sıcak ve kuru geçmesinin etkisi var.
Bilim dünyası uzun zamandır iklim değişikliğinin şiddetlenmeye başlamasıyla Avustralya'da daha uzun, sıcak ve kuru yazların yaşanacağı uyarısında bulunuyordu.
Bu da tarımsal alanların daha kuru bir hale gelerek daha kolay tutuşmasına ve yangınların daha kolay yayılmasına neden oluyor.
Bilim insanları iklim değişikliğinin yangınların daha sık ve daha şiddetli görülmesine neden olacağını belirtmekteydi.
resim

Verilere göre Avustralya 1910 yılından beri bir derece daha ısındı. En büyük ısınma 1950 senesinde yaşandı.
Avustralya 2019 Aralık'ında ise en sıcak hava rekorunu iki defa 40,9 ve 41,9 derece ile kırdı.
İkisi de 2013'te ölçülen 40,3 dereceden daha yüksekti.
Ayın sonunda ise normalde ülkenin kalanından daha serin olan Tazmanya'da bile 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar ölçüldü.
Meteoroloji uzmanlarına göre Avustralya'da yangınların kontrol altına alınamamasında en çok etkili olan durumlardan biri ise Hint Okyanusu'nda görülen çift kutuplu iklim olayı.
Hint Okyanusu Dipolü olarak adlandırılan olayda deniz üst yüzeyi sıcaklıkları batı tarafında daha yüksekken doğu tarafında daha serin oluyor.
Bu iki taraf arasındaki sıcaklık farkı bu yıl son 60 yılın zirvesinde.
Bunun sonucu olarak da doğu Afrika'da ortalamanın üzerindeki şiddette yağmurlar ve seller görüşülürken güneydoğu Asya ve Avustralya'da kuraklık yaşanıyor.
resim

5. ŞİMDİYE KADAR KAÇ HAYVAN HAYATINI KAYBETTİ?

İngiliz Times gazetesine konuşan çevre yetkilileri, yapılan hesaplamalara göre yangınlarda şimdiye kadar en az 480 milyon hayvanın öldüğünün tahmin edildiğini aktardı.
Koala nüfusunun da üçte birinin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Çevre uzmanlarına göre toplamda 8 bin koala hayatını kaybetmiş olabilir.
4 bin çiftlik hayvanı ve koyunun da öldüğü hesaplanıyor.
resim

6. YANGINLARLA NASIL MÜCADELE EDİLİYOR?

Yüz binlerce itfaiyeci, çoğunluğu gönüllü olmak üzere haftalardır bazen günde en az 12 saat olmak üzere çalışıyor.
İtfaiyecilerin üzerine bu kadar büyük bir çalışma yükünün binmesi, ülkenin itfaiye gücü olarak gönüllülere ihtiyaç duymasının sorgulanmasına yol açtı.
Avustralya'nın federal hükümeti geçen hafta yaptığı açıklamada başta New South Wales eyaleti olmak üzere gönüllülerin talep etmeleri takdirinde 4 bin dolara kadar tazminat alabileceğini söyledi.
Bu politikaya başta Avustralya Başbakanı Scott Morrison karşı çıkmıştı.

resim

Yangınların kontrol altına alınamaması üzerine ordu, askerlerini, gemilerini ve hava araçlarını yangın bölgelerine göndermeye başladı.
Başbakan Morrison, Cumartesi günü ise ülke yakın tarihinin en büyük askeri seferberliğini ilan ederek 3 bin askerin gönüllü itfayecilere yardım etmesi için alana gönderildiğini açıkladı.
Hükümet, ABD ve Kanada'dan su tankerlerini barındıran hava araçları konusunda takviye yardım talep etti.
Kanada, 30'dan fazla itfaiye görevlisini Avustralya'ya göndereceğini açıkladı.

7. BAŞBAKAN NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, gerek iklim değişikliğinin rolünü küçümsemesi gerekse yangınların şiddetlendiği dönemde tatiline devam etmesinden dolayı ülkesinde eleştirilere maruz kaldı.
Scott Morrison, yangınlar devam ederken geçen ay içinde ailesiyle Hawaii'ye tatile gittiği için eleştirilmişti.
Eleştirilerin üzerine tatilini yarıda keserek geri dönen Morrison, hükümetinin iklim politikalarını savunmaya devam etti.
Morrison'ın askerleri yangınlara müdahale etmeleri için seferberliğe çağırmasını itfaiye birimlerine haber vermeden yapması da eleştirilmesine neden oldu.
Avustralya'nın karbon salımı politikaları uzun süredir eleştiriliyor.
Ülkenin madencilik geçmişi ve güçlü kömür lobisi yüzünden iklim değişikliği ile mücadele için gerekli adımların atılmadığı belirtiliyordu.
Morrison da bu politikaları değiştirmemekle suçlanıyor.

resim

8. BAĞIŞ YAPILMASINA İHTİYAÇ VAR MI?

Avustralya bu kadar büyük çapta yangınlarla aylardır mücadele ettiği, milyonlarca canlı hayatını kaybettiği ve evler yok olduğu için dünyanın dört bir yanından ülkeye yardım etmek gerektiğine dair çağrılar büyüyor.
Yangınlarla en çok mücadele eden eyaletlerin başında olan yetkililer para yardımına ihtiyaçları olduğunu açıklıyor.
Sadece yangınlarla mücadele etmek için değil, yangınlardan sonra hayatta kalanların yaşamına geri dönmesi ve yangınların yok ettiği alanların ıslah edilmesi için de ülkenin bağışlara ihtiyacı olacak.
Avustralya Başbakanı Morrison, hükümetine yangınlarla mücadelede getirilen eleştirilerin ardından yerel topluluklara yardımcı olması için 1,39 milyar dolar değerinde Ulusal Yangın İyileşme Kurumu kurduğunu açıkladı.
Sosyal medyadan da çok sayıda oyuncu, müzisyen ve ünlü ya bir kampanya düzenlediğini ya da bağış kampanyalarına destek olduğunu açıkladı.
Şarkıcı Pink sosyal medyadan yaptığı açıklamada kurtarma çalışmalarına yardımcı olması için 500 bin dolar bağışladığını açıkladı.
https://twitter.com/Pink/status/12133508...86752?s=20
Nicole Kidman, Keith Urban, Novak Djokovic, Maria Sharapova, Selena Gomez gibi çok sayıda isim de bağış yaptığını açıklayan ünlüler arasında.

9. YANGINLARLA YAŞAMAK NASIL MÜMKÜN?

Çok sayıda Avustralyalı yangın sırasında evleri yok olduğu için tanıdıklarının yanında kalıyor.
16 yaşındaki Gabriel Kam de bu insanlardan biri.
BBC'ye konuşan Kam, itfaiyecilerin tavsiyelerini dinlediklerini, evin etrafındaki çalıları ve ağaçları temizlediklerini ancak evlerinin bir anda yok olduğunu anlatıyor.
"O an geldiğinde yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok" diyen Kam, kedilerini ve giysilerini alıp kaçtıklarını anlatıyor. Şimdi Kam ve ailesi bir tanıdıklarının evinde kalıyor.
Yetkililer çok sayıda evi kapı kapı dolaşarak ailelere alanı terk etmeleri gerektiğini söylerken yangının etkili olduğu alanların yakınlarında yaşayanlar dumandan ve buna bağlı olarak artan hava kirliliğinden de etkileniyor.

10. AVUSTRALYA'YA SEYAHAT SAKINCASI VAR MI?

Çok sayıda hükümet Avustralya'ya seyahat notunu güncelleyerek gidilecek yerlere dikkat edilmesi uyarısında bulunuldu.
Ülkede olanlara haber merkezlerini dinlemeleri ve yetkililerin uyarılarına göre davranmaları konusunda açıklama yapıldı.
İngiltere, vatandaşlarına yaptığı uyarıda olağanüstü halin ilan edildiği yerlerde özellikle dikkatli olunması gerektiğini ve yerel yetkililerin açıklamalarının sürekli takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Avustralya Turizm Ofisi de çoğu turistik yerin yangınlardan etkilenmediğini, ancak seyahat edecek yolcuların uçuşlarından önce tekrar en son güncellenmiş bilgilere bakması ve değişen koşullardan haberdar olması gerektiğini ifade etti.
Çoğu turistik tesisin halen açık olduğu belirtildi.



kaynak:BBC Türkçe haber Servisi
Bu gönderiye 12 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Beğen 1 Muhteşem 1 İnanılmaz 5 Üzgün
Cevapla
Eline emeğine sağlık Ümit abi. Bize diyecek birşey bırakmamışsın  Smile Bu yaşanan yangınlar gerçekten inanılmaz. Çok zor ve kötü bir durum. Birçok hayvanın ölmesi ve ölen hayvan türlerinin nüfusuna bağlı olarak bazılarının nesli tükenebilir . İnşallah bu yangınlar son bulur.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 1 Muhteşem
Cevapla
Maddi kayıp bir şekilde doldurulur ancak ölen hayvanların yeri ekosistem için yeri doldurulamayacak boyutta
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 1 Üzgün
Cevapla
İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu; böylece Allah -dönüş yapsınlar diye- işlediklerinin bir kısmını onlara tattırıyor.
Rum süresi 41.ayet

Bu olayı en iyi özetleyen ayeti kerime diyebilirim.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen
Cevapla
Emeğine sağlık Ümitçim. 
Birkaç gün önce sosyal medya hesaplarımızda paylaşmak üzere ben de bir video montajlamıştım. Gerçekten durum çok üzücü.



Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 5 Üzgün
.
Cevapla
İklim değişikliği bir gerçek. Avustralya'da yaşananlar gerçekten çok üzücü ve orda yaşananları bu haftaya kadar bilen insan sayısı çok azdı. Geçtiğimiz ay Trabzon'da da bir yangın çıkmıştı neyseki bu kadar büyümedi, ancak artık tüm Dünya tehlikede. Yapabileceğimiz en basit şeylerden biri farkındalık yaratmak. Biliyorum belki de çoğumuz "onca sorunumuz varken bir de bununla mı ugrascaz" diyebilir. Burdakiler demeyebilir de dışarda boyle diyecek binlerce insan bulurum. Bizim işte bunu kirmamiz gerekiyor. "Ben yaparsam ne değişecek ki?" dememeli, sen yapmazsan o zaman hiç bir şey değişmez. Harekete geçmek zorundayiz, tasarruf yapmalıyız, farkındalık yaratmak zorundayız.
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 4 Muhteşem
Cevapla
Doğa Ona yaptiklarimizin karşıligini bir şekilde verir.
Bunu bize yapmasa bile kalan nesillere yapar.
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
6 Beğen
Cevapla
(07-01-2020, Saat: 18:33)samet1929 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: İklim değişikliği bir gerçek. Avustralya'da yaşananlar gerçekten çok üzücü ve orda yaşananları bu haftaya kadar bilen insan sayısı çok azdı. Geçtiğimiz ay Trabzon'da da bir yangın çıkmıştı neyseki bu kadar büyümedi, ancak artık tüm Dünya tehlikede. Yapabileceğimiz en basit şeylerden biri farkındalık yaratmak. Biliyorum belki de çoğumuz "onca sorunumuz varken bir de bununla mı ugrascaz" diyebilir. Burdakiler demeyebilir de dışarda boyle diyecek binlerce insan bulurum. Bizim işte bunu kirmamiz gerekiyor. "Ben yaparsam ne değişecek ki?" dememeli, sen yapmazsan o zaman hiç bir şey değişmez. Harekete geçmek zorundayiz, tasarruf yapmalıyız, farkındalık yaratmak zorundayız.

Çok güzel söylemişsin Samet kardeşim. Kesinlikle insanlar ben yapsam ne olacak diyip ilgilenmiyorlar. Mutlaka bir çözüm bulmak lazım. Geçtiğimiz sene ülkemizde de çok orman yangını oldu ve yerine ağaç dikilse bile orman olana kadar 100 yıl geçiyor o yüzden git gide ormanlar yok oluyor. Ormanlar olmadan doğa olmaz, yaşam olmaz, atmosfer olmaz olsa bile aşırı derecede kötü atmosfer olayları yaşarız. En kısa zamanda çözüm bulunması lazım. Başta yetkili kişiler olmak üzere herkes üzerine düşen görevi yapmalı.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen
Cevapla
Kıyametin kopacağı açık bir gerçek bu olanlar da aslında sonuca götüren yol belki de böyle olması gerekiyor. Her şey bir kader üzerine yaratılmış. Insanoğlu karada ve denizde düzeni bozdu fesad çıkardı. Bir zamanlar sanayi devrimi şeytanın ilk hamlesiydi diye bir yazı okumuştum doğru belki de kimbilir...
Bu gönderiye 1 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen
Cevapla
Nasa'nın bu açıklamasının bizim ülkemiz adına bir etkisi olur mu?
https://www.google.com/amp/s/www.cnnturk...-sarabilir
Bu gönderiye 2 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 1 Muhteşem
Cevapla
  


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi