HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DÜNYA'DA HER YERDE GÖRÜLMEYEN ATMOSFER OLAYLARI
1.Dairesel Yay
Bir circumhorizontal ark (daha önce düşük circumzenithal yay olarak da bilinir) yakın bir ufuk yaydır ve ufuk çizgisine paralel uzanır. Bir çevresel yay, bir çevresel yay kadar renkli ve parlaktır. Çevresel yay sadece ışık kaynağının kotu 58 ° 'den fazla olduğunda meydana gelir. Güneş yaklaşık 68 ° yüksekliğe ulaştığında, çevresel yay maksimum yoğunluğuna ulaşır. 55 ° enlemin kuzey veya güneyindeki ülkelerde, yatay yay görünmez çünkü Güneş her zaman 58 ° 'den düşüktür. Demek ki, bu, dünyanın her yerinde görünmeyen az sayıdaki hallerden biri. Işık kaynağının açısal yüksekliği yaklaşık 68 ° olduğunda, çevresel yay 46 ° halo'nun alt kısmına temas eder., görünürse. Bu iki halo tipi, 46 ° 'den daha fazla bir ışık kaynağı ile giderek daha fazla ayrılmaktadır. Ark, 46 ° halo görünmeden görünebilir.


resim

2.Sedef Bulutları(Nacreous)
Sedef Bulutları, Cirrus veya Badem şeklindeki Altocumuluslere benzer. Belirgin bir şekilde göze çarpan, sedefe benzeyen renkli parlaklıkları vardır. En parlak renkleri güneş birkaç derece ufkun altındayken gözlemlenir.

Sedef Bulutları'nın fiziksel yapısı hala bilinmemektedir. Çok küçük su damlacıkları veya küresel buz parçacıklarından oluştuğu tahmin edilmektedir. Sedef bulutları çok nadir oluşmaktadır. İskoçya ve İskandinav ülkeleri civarında gözlemlenmektedir. Fransa ve Alaska'da da rast edildiği olmuştur. Ölçümler Güney Norveç'de ouşan sedef bulutlarının 21 ile 30 km arası yüksekliklerde meydana geldiğini göstermektedir.(70000-100000 feet)


resim

3.Asperitas(Asperatus) Bulutları
Oldukça korkunç ve bir felaketin habercisi gibi gözükse de Asperitas bulutları genelde bir fırtınaya neden olmaksızın dağılırlar. Amerika'nın ovalarında özellikle de sabah saatlerinde ya da akşam üzerinde meydana gelirler. Kabartılmış Dağlar anlamına gelmektedir.

Bulutların alt kısımlarında dalga benzeri yapılar görülür. Bu nedenle buluta baktığınızda deniz yüzeyine benzetilebilir. Ender görülen bu doğa olayının nasıl oluştuğu çok bilinmemektedir. Bir bulutun üstüne tekrar bulut oluşmasıyla meydana geliyor. Bu bulutların sıcak ve soğuk dalgaların birbirleri içerisinde yükselip alçalmalarıyla oluştuğu düşünlülüyor. Mammatus bulutlarının yapısı bu bulutların nasıl oluştuğunu dair yardımcı olarak veriler taşıyor.





35_storm-clouds.jpg
 
resim

4.Catatumbo Şimşekleri 
Venezuela’daki bir göl, dakikada 28 şimşek ile dünyanın en fazla şimşek çakan yeri olarak biliniyor.

Venezuela’da Catatumbo Nehri’nin Maracaibo Gölü ile birleştiği yerde yılın 260 günü yağmur, fırtına ve şimşekle geçiyor.


Burada gece gökyüzü, binlerce şimşeğin doğal yoldan yarattığı elektriğin etkisiyle dokuz saat boyunca aydınlanıyor.

Başka yerlerde arada bir görünen yaz fırtınaları Ekvatorda yıl boyunca devam eder. Orta Afrika’daki Kongo Cumhuriyeti dünyanın gök gürültülü fırtına merkezi olarak bilinir. Yılda km kare başına düşen 158 şimşekle Kifuka adlı dağ köyü, dünyanın en fazla şimşek çakan yeri olarak görülüyordu. Fakat son veriler bunu değiştirdi.


Venezuela’daki Maracaibo Gölü’nde bu sayının 250 olduğu tespit edildi ve Guinness rekorlar kitabına girdi. Bu bölgede Ocak ve Şubat aylarında dinen fırtınalar, Ekim’de doruğa çıkıyor. Bu dönemde dakikada 28 şimşek görülebiliyor.

Uzmanlar bu bölgenin neden bu kadar şimşek çektiğini bulmaya çalışıyor. 1960’larda, uranyum bakımından zengin kayalıkların buna neden olduğu sanılıyordu. Şimdilerde ise bu durum, yer altındaki petrol yataklarından çıkan metan gazı nedeniyle gölün üstündeki havanın iletkenliğinin artmasına bağlanıyor.


Fakat henüz kanıtlanmadığı için genel olarak bölgenin topoğrafik yapısı -dağların etekleri, girintili deniz kıyıları vb.- ve rüzgarın esme biçimi etken olarak görülüyor.

Venezuela’nın kuzeybatısında Güney Amerika’nın en büyük gölü olan Maracaibo, Karayip Denizi ile birleşir. Üç yanı And Dağları’nın kuzey ucuyla çevrilidir. Gündüz yakan tropik güneşi gölde buharlaşmaya neden olur. Akşamları ise denizden gelen esinti bu sıcak havayı dağlardaki soğuk havaya doğru sürükler. Sıcak hava yukarı yükselirken buharla yüklü bulutlar 12 km kalınlığa ulaşabilir.


Yükselen nemli hava içindeki su tanecikleri soğuk havadaki buz kristalleri ile çarpıştığında statik elektrik oluşur ve şimşekli ve gök gürültülü fırtınalar başlar.

Statik elektrik akımı zikzaklı şimşekler halinde yere düşebilir ya da bulutlar arasında geçiş yaparak orada aydınlanır. Gök gürültüsü ise güneşin yüzeyinden üç kat daha sıcak olan şimşeklerin ısısının aniden etraftaki havayı sıkıştırması sonucu oluşan şok dalgalarıdır. Bu sese ve ışığa yağmur ve dolu eşlik eder.

Catatumbo şimşekleri 400 km öteden görülecek kadar parlak oluyor. Ses bu kadar uzağa yetişmeyeceği için bazıları bu şimşeklerin sessiz olduğunu iddia ediyor.

Hem uydular hem de yeryüzündeki gözlemevleri sayesinde fırtınaları önceden tahmin etmek mümkün artık. Ayrıca World Wide Lightning Location Network (WWLLN) projesi kapsamında dünyanın farklı bölgelerinde 70 üniversite ve araştırma kurumunda yer alan güçlü sensörler vasıtasıyla dünyada nerede şimşek çaktığını anında görmek de mümkün.

resim

resim

5.Yalancı Güneş
Genellikle yüksek bölgelerde ve soğuk Sirüs bulutlarında buz kristalleri tarafından oluşur. Bazı zamanlarda çok soğuk havalarda alçak seviyeden ilerleyen elmas tozu da denilen buz kristalleri tarafından ortaya çıktığı da görülür. Bu görünüşün oluşmasının nedeni bu kristallerin prizma şeklinde davranmasıdır. Böylece içinden geçen ışınların 22 derecelik bir sapmayla bükerler. Bu sapma sonucu resimde görülen gibi bir oluşum ortaya çıkar. Güneşin iki yanında da yalancı güneş görünümleri ortaya çıkar.


Güneş yükseldikçe yalancı güneşler güneşten uzaklaşırken diğer zamanda yakından görülür. Her zaman güneşle aynı yükseklikte bulunurlar. Yalancı güneşin renkleri güneşe oldukça yakındır. Renkler haleye birleşik şekilde görülür. Mars'ta birçok kez yalancı güneş oluşmaktadır. Bununla birlikte Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi diğer gezegenlerde de dört veya daha fazla yalancı güneşli haleler oluşabilmektedir.





resim

Kaynaklar:

https://cloudatlas.wmo.int/circumhorizontal-arc.html

https://www.mgm.gov.tr/FILES/genel/kitap...lutlar.pdf

https://www.bilgeyik.com/asperitas-asper...utlari-299

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2016...ear_simsek

https://www.ogrenmen.com/sozel-bilimler/...-halo.html

Videolar açılıyordu ama şimdi hata veriyor. İsterseniz kaynaklardan linke tıklayarak bakabilirsiniz. Kaynaklar konular ile sıralı bir şekildedir.
Bu gönderiye 10 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
6 Beğen 3 Muhteşem 1 İnanılmaz
Cevapla
Eline sağlık kardeşim.

Sedef bulutlarına memlekette şahit oldum diye hatırlıyorum. Asperatus ise İstanbul semalarında geçen sene gözükmüştü.

Dairesel yay ise bahsettiğin gibi çok çok nadir görülen bir olay. Sen konusunu açmasan aklımızdan uçup gitmişti bile.

Tekrar emeğine sağlık.
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Beğen 1 Muhteşem
Anlıyorum
Cevapla
(16-11-2019, Saat: 19:53)Tayfun Kocaaslan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Eline sağlık kardeşim.

Sedef bulutlarına memlekette şahit oldum diye hatırlıyorum. Asperatus ise İstanbul semalarında geçen sene gözükmüştü.

Dairesel yay ise bahsettiğin gibi çok çok nadir görülen bir olay. Sen konusunu açmasan aklımızdan uçup gitmişti bile.

Tekrar emeğine sağlık.

Teşekkür ederim. Asperatus bulutları çok etkileyici görünüyor gerçekten. Sizin ne güzel görme fırsatınız olmuş. Belki İstanbul'da yaşayan başka kişilerde görmüştür. Görenler yazabilir hatta fotoğraf varsa atsınlar iyi olur.
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen 1 Muhteşem
Cevapla
Yalancı güneşe parheli diyoruz. Her ikisi aynı anda cikmayabiliyor. İstanbulda yakalayamasam da Arnavutlukta yakalamistim bir kere. Onun dışında güneş ve ay haleleri de cok ilgi cekici. Koronalar, yanar donerler.. hepsi cok guzel.
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Beğen
Cevapla
(16-11-2019, Saat: 22:45)samet1929 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Yalancı güneşe parheli diyoruz. Her ikisi aynı anda cikmayabiliyor. İstanbulda yakalayamasam da Arnavutlukta yakalamistim bir kere. Onun dışında güneş ve ay haleleri de cok ilgi cekici. Koronalar, yanar donerler.. hepsi cok guzel.
Bir şeyin birden çok ismi olabiliyor. Benim baktığım yerse yalancı güneş yazıyordu. Sizin dediğinizde doğrudur. Atmosferde çok güzel ilgi çekici şeyler var aslında ama hepsi her yerde gözükmüyor gözükse bile görme fırsatı bulmakta zor oluyor bazenleri. İnşallah bizler bir çoğunu görme fırsatı yakalarız.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen
Cevapla
Sirüs bulutlarının olduğu zamanlarda arada bir gökyüzüne bak. Gunes halesi, koronasi yanar doner gibi optikleri gorme ihtimalin olabiliyor.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 1 Muhteşem
Cevapla
(16-11-2019, Saat: 23:57)samet1929 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Sirüs bulutlarının olduğu zamanlarda arada bir gökyüzüne bak. Gunes halesi, koronasi yanar doner gibi optikleri gorme ihtimalin olabiliyor.
Teşekkür ederim baktığım zaman umarım görürüm.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen
Cevapla
Asperitas görmek harika olurdu
Bu gönderiye 1 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Muhteşem
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Dünya'daki En Uzun 5 Ağaç Ahmet Uğur Aktaş 9 4,806 30-10-2019, Saat: 16:04
Son Yorum: Orçun Bostancı

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
2 Ziyaretçi