HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hunga-Tonga Yanardağı patlaması iklimi değiştirecek mi?
Hunga-Tonga Yanardağı patlaması iklimi değiştirecek mi?

Youtube kanalıma abone olup, destek olursanız, bu tarz videolar hazırlamaya devam edeceğim:





NASA bilim adamları, Tonga'daki Hunga Tonga-Hunga Ha'apai yanardağının şiddetli püskürmesinin eşi görülmemiş miktarda suyu doğrudan stratosfere enjekte ettiğini, buharın yıllarca orada kalacağını ve muhtemelen Dünya'nın iklim modellerinin etkileneceğini söylüyor.
Tonga yanardağından, 15 Ocak 2022'deki patlamada, atmosfere karışan büyük miktarda su buharı, stratosferde bulunan normal buhar miktarının kabaca %10'u kadardır ve 58.000'den fazla olimpik yüzme havuzuna eşittir.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda çalışan atmosfer bilimci Luis Millán, "Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik" dedi. Millán, yanardağın gökyüzüne gönderdiği suyla ilgili bir araştırma yürüttü.

Volkan, buhar ve gazları rekor bir yüksekliğe gönderdi

Görüntüler,  su altında yer alan Tonga yanardağındaki patlamanın, 15 Ocak 2022'deki, gökyüzüne inanılmaz derecede geniş bir su buharı bulutu göndermesini ve patlamanın dramatik ölçeğini gösteriyor. Yoğun patlama, Dünya'nın etrafında dönen bir basınç dalgası gönderdi ve Alaska kadar uzaklardan duyulan bir ses patlamasına neden oldu.
Daha önceki büyük volkanik patlamalar iklimi etkilemiştir, ancak bunlar genellikle stratosfere ışık saçan aerosoller gönderdikleri için sıcaklıkları düşürmüşlerdi. 1815'de Tambora yanardağı patlaması, yazsız yıl olarak anılan 1816 yılının yaşanmasına sebep olmuştu.

12 Haziran 1991'de Filipinler'de Pinatubo yanardağının patlaması sonucu ertesi yıl dünya genelinde ortalama sıcaklık 0.5 derece azalmıştı.

Belki de bu yanardağ patlamasının tetiklemesi sonucu, 1992 kışı, son 50 yılın en soğuk kışlarından biri olarak tarihe geçmesine sebep olmuştu!
Bu patlamalarda açığa çıkan aerosoller, bir tür büyük güneş koruyucu tabakası görevi görmüştü.

Ancak araştırmacılar, su buharı ısıyı hapsettiği için Tonga patlamasının, bunlardan farklı olarak, sıcaklıkları geçici olarak biraz yükseltebileceğini söyledi.
Volkanlardan gelen sülfat aerosollerinin stratosferdeki etkisi normalde 2-3 yıl sürer. Ancak 15 Ocak patlamasından gelen suyun tamamen dağılmasının 5-10 yıl sürebileceği ve zaten hali hazırda devam eden küresel ısınma şartlarının daha da artabileceği  belirtildi.
Araştırmacılar, bu zaman çerçevesi ve olağanüstü miktarda su göz önüne alındığında, Hunga Tonga yanardağının, "iklimi, volkanik sülfat aerosollerinin neden olduğu yüzey soğutması yoluyla değil, daha ziyade yüzey ısınması yoluyla etkilediği gözlemlenen ilk volkanik patlama olabileceği söyledi.

Volkan, stratosferdeki suyun 'kalp atışını' kesintiye uğrattı...

15 Ocak patlaması, stratosferdeki (atmosferdeki ozonun çoğunu da barındıran) yıllık su düzenlerini kesin olarak bozdu.
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen 1 Muhteşem
.
Cevapla
  


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi