HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JET STREAM NEDİR ?
Jet Stream 

    Jet stream hakkında yazılacak bir sürü teorik bilgi var ancak hepsini yazıp da kafanızı şişirmek istemiyorum. Basite indirgenmiş kısaca hali Jet Stream; troposfer seviyesindeki basınç ve sıcaklık farkından oluşan kuvvetli rüzgarlardır.

  Jet rüzgarlarının ilginç bir keşfedilme süreci var öncelikle bundan bahsetmek istiyorum. Bu rüzgarlarla ilk karşılaşan II. dünya savaşı sırasında keşif yapmak için havalanan alman keşif pilotu oldu. Pilot Akdeniz üzerinde uçarken farkında olmadan saatte 350 kilometre hızla esen rüzgara karşı uçmaya çalışmış. Bunun sonucu olarak yakıtı bitmiş ve Akdeniz'e mecburi iniş yapmak durumunda kalmıştır. Bilim insanları bu olayı araştırırken 1922'de İngiltere'den gökyüzüne bir meteoroloji balonu bırakır. Balonun yaklaşık dört saat sonra 966 kilometre doğuda Almanya'ya düşmesi kafaları bir hayli karıştırmıştır. Bu dönemde alman pilotu gibi dünyanın farklı yerlerinden bazı pilotlar yüksek seviyelerde çok kuvvetli rüzgarlarla karşılaştığını rapor etmiştir. Son olarak 4 Kasım 1944'de  27 bin ila 30 bin fit arasında Tokyo'yu bombalamaya giden amerikan uçaklarının maksimum hızı 90mil/saat olmasına rağmen hızları bir anda 450mil/saate çıktı. Bıraktıkları bombalar doğal olarak hedefi bulmadı. Askeri açıdan başarısızlıkla sonuçlansa da bu olay bilim adamları için büyük bir buluştu. Bu konuyla ilgili yine enteresan bir bilgi daha paylaşmak istiyorum. Yolcu uçaklarının batıdan doğuya doğru uzun mesafeli uçuşlarında zaman, jet akımları sayesinde daha hızlı geçer. Örneğin, İstanbul-New York seferi 11 saat sürerken dönüş yolculuğu 9 saat sürer. Günümüzde pilotlar jet akımlarıyla uçmak veya uçmamak için yüksekliklerini ayarlar ve daha verimli uçuş yapabilirler.

Jet Akımlarının Alt Seviye Hava Olayları İle Bağlantısı

   Jet akımları hava durumunu belirleyen önemli etkenlerden biridir. Bu konuda fikir edinebilmemiz için geçmiş yıllarda yaşadığımız sistemler ve o zamana ait jet rüzgarlarını karşılaştırabiliriz.

Geçen sene ocak ayının başında gelen sisteme  bakalım.

resimresim 

6 ocak 2015 sistemi

resim
 
İstanbul'un efsanesi 1987 yılının mart ayındaki sistemi

resim

 
   Yukarıdaki verilere göre jet akımları Türkiye'nin güneyinden başlayıp kuzey doğu yönlü hareket ettiğinde bizi soğuk tarafta bırakıp sistem almamızı sağlıyor. 

  Genel bir çıkarımda bulunacak olursak  Türkiye üzerine kuzeybatıdan inen bir jet akımı sıcaklığı düşürüp sistem almamızı sağlar aynı zamanda güneybatıdan gelen jet akımlarıda hava sıcaklığını arttırır diyebiliriz. Uzun vadede tahmin yaparken ek bir veri olarak kullanıp referans alabiliriz ancak modeller gibi jet stream haritasının da sürekli güncelleniyor olduğunu unutmamak lazım.

Jet stream haritalarına Buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Eline sağlık Uğur kardeşim. Forum da eksik olan bir konuydu.Jet akımı bu kadar net ve açıklayıcı anlatılamazdı.
Tebrik ediyorum Bravo
Forum Atmosfer
                             
          https://twitter.com/Kar_Tahmincisi
Cevapla
Emeğine sağlık Uğurcum. Yine çok iyi bir konu bulup, çıkarıp, araştırıp yazmışsın. Yazım tarzın ve kurgundan dolayı sende kendimi görüyorum. Başlangıcı ilgi çekici girip, hikaye kısmıyla en ilgisizi bile çekebilecek gelişme bölümü ve örneklerle bitiriş. Belki o kısmı biraz daha açıklayıcı doldurulabilirdin (87 örneği harikaydı Smile) ama sıkıcı olmaktansa bu doz da iyidir. Harika aynen böyle devam, forumumuzda bu tarz yazılar yazanlar keşke çoğalsa. İçerik olarak gerçekten de çok doluyuz. Meydan louresse gibi. Tek eksiğimiz gereğince değer verilip forumun yorumlarla fazla aktif olmaması. Olduğu kadar olmadığı kader artık ne yapalım.

Son olarak yazıda doğudan batıya gidildikçe zaman daha hızlı geçer diyorsun ama İstanbul - New York 11 saat, ters yön 9 saat yazıyor. Eğer ABD'ye uçaklar Asya üzerinden gitmiyorsa sanki bi problem var o ifadede.
.
Cevapla
(10-12-2017, Saat: 02:48)Ahmet Ustaoğlu Kasva Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Eline sağlık Uğur kardeşim. Forum da eksik olan bir konuydu.Jet akımı bu kadar net ve açıklayıcı  anlatılamazdı.
Tebrik ediyorum  Bravo
 Teşekkür ederim Ahmet abi sağ olasın.

(10-12-2017, Saat: 07:21)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Emeğine sağlık Uğurcum. Yine çok iyi bir konu bulup, çıkarıp, araştırıp yazmışsın. Yazım tarzın ve kurgundan dolayı sende kendimi görüyorum. Başlangıcı ilgi çekici girip, hikaye kısmıyla en ilgisizi bile çekebilecek gelişme bölümü ve örneklerle bitiriş. Belki o kısmı biraz daha açıklayıcı doldurulabilirdin (87 örneği harikaydı Smile) ama sıkıcı olmaktansa bu doz da iyidir. Harika aynen böyle devam, forumumuzda bu tarz yazılar yazanlar keşke çoğalsa. İçerik olarak gerçekten de çok doluyuz. Meydan louresse gibi. Tek eksiğimiz gereğince değer verilip forumun yorumlarla fazla aktif olmaması. Olduğu kadar olmadığı kader artık ne yapalım.

Son olarak yazıda doğudan batıya gidildikçe zaman daha hızlı geçer diyorsun ama İstanbul - New York 11 saat, ters yön 9 saat yazıyor. Eğer ABD'ye uçaklar Asya üzerinden gitmiyorsa sanki bi problem var o ifadede.

İzindeyiz Serkan abi Smile Son yazdığımı hatırlatman iyi oldu yanlış yazmışım batından doğuya doğru olacaktı normali düzenledim şimdi. Teşekkürler yorumun için.
Cevapla
Emeğine sağlık kardeşim, güzel yazı ve konu.
Anlıyorum
Cevapla
Uğur kardeşim emeğine sağlık. Çok açıklayıcı bir anlatım olmuş.
Cevapla
Uğur emeğine sağlık,yazında jet streamin tam olarak ne olduğunu bulamamış olsam da keşfedilme süreci ile ilgili alıntı yaptığın örnekler yazıya renk katmış.Yalnız itirazım olan 1-2 konu olacak.Jet stream örneğini verdiğin örneğin 1987 mart efsanesi jet streamden ziyade blocking ile gerçekleşmiş bir efsanedir.Jet streamler bir sistemi o kadar uzun tutmaz aynı coğrafya üzerinde.Ani soğuma yapıp, vur kaç sistemleri meydana getirirler daha çok.İkinci itirazım Jet stream denince akla sanki sadece soğuk hava getirdiği izlenimine kapılıyor okuyan kişi.Güneybatıdan esen jet streamler sıcak ve nemli hava getirir ülkemize.
Harun 74 jet streamlaerin devamlı hareket halinde oldukları için her gün ölçümlenmesi gerekiyor
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
Emeğine sağlık kardeşim,güzel bir yazı olmuş.
Cevapla
Eline ve emeğine sağlık Uğur üstad.Jet rüzgarlarının atmosferde nasıl etki yarattığını açıklayıcı anlatımın sayesinde öğrenmiş oldum.
Cevapla
Bu arada ben de kimlik bunalımına girdim. Ben kimim? Big Grin
                                    İlim kendin bilmektir.
Cevapla
  


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi