HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KÜRESEL ISINMA MI? ISI ADASI MI? SORUNSALI
İSTANBUL'A YAĞMAYAN KARIN SEBEBİ
- KÜRESEL ISINMA MI?
- ISI ADASI MI ?
SORUNSALI

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geride bıraktığımız 2019 yılının , 2016 yılından sonra dünyada 1880 yılından beri ölçülen en sıcak ikinci yıl olduğunu açıklamıştı.

   

Türkiye'de ise geçen yıl (2019) yaşanan sıcaklık ortalaması, son 49 yılın en sıcak dördüncü yılı olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ortalama sıcaklık, 1981-2010 yılları arasındaki ortalama sıcaklıklara göre 1,3 °C artarak 14,8 °C olmuştu.

En sıcak yıl olan 2010 senesinde ortalama sıcaklık 15,6 °C olarak kayıtlara geçmişti.

En sıcak ikinci yıl ise 2018 yılında yaşanmıştı. 2018'de ortalama sıcaklık 15,5 °C olarak kaydedilmişti.

2014 yılında ise en sıcak üçüncü yıl gerçekleşirken, ortalama sıcaklık 14,9 °C tespit edilmişti.

   

Aslında sanayi devrimi ve ardından gelen 2000'li yıllarda küresel sıcaklıklardaki müthiş artışa rağmen elbette Türkiye'de birçok şehirde yine yoğun kar yağışları görüldü.

İstanbul özeline gelirsek, 2000'li yıllardaki bu müthiş küresel sıcaklık artışı değerlerine rağmen 2002, 2004, 2012, 2015 ve 2017 yıllarında hatırı sayılır miktarda örtü bırakan etkili kar yağışları görüldü.
İstanbul'un meşhur kışlarının arşivine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.forumatmosfer.com/forum-istanbul-un-meshur-kislari

Fakat asıl sorun, son yıllarda yukarıdaki örneklerde olduğu gibi etkili karlı sistemler görme ihtimalimizin seyrekliği ve sıcaklığın sınırda kaldığı sistemlerle. semtler arası büyük farklılıklar görülmesi.

- KÜRESEL ISINMA MI?
- ISI ADASI MI ?



Sınırda sistemlerle ilgili büyük şehirlerde ısı adası,betonlaşma, artan nüfus varlığıyla birlikte ''50 yıl önce gelse bu sistem kar yapardı şehir merkezine'' , '' Küresel ısınma sayesinde artık karlı sistemler gelmiyor'', '' O kadar  şehirleşme var ki, İstanbul'a artık kar mı yağar?'' ''Isı adası NewYork'ta da var ,oraya nasıl çok kar yağıyor?'' tarzında sorulara pek çoğumuz tanık olmuşuzdur.

https://rda.ucar.edu/
sitesinde yayınlanan geçmiş yıllar aylık sıcaklık verilerinin (yer seviyesi, 850 hpa) İstanbul için istatistik değerlerinin grafiğe döküldüğünde çıkan sonuçların değerlendirilmesi:

   

x doğrusu (aylar)
y doğrusu (sıcaklık anomalisi)
mavi renk (ortalama sıcaklık)
kırmızı renk (850 hpa sıcaklık)

Sanayi öncesi yıllardan rastgele seçtiğimiz 30 yıllık süreçle (1948-1977) son 30 yılın (1991-2020) İstanbul için aylık ortalama sıcaklıklarının kıyaslamasını çalıştığımız bu grafikte; 1948-1977 yılları aylık sıcaklık ortalamasına göre son 30 yılda kış aylarında (1. ve 2. ay , yani ocak-şubat) yer seviyesinde 0,5 derecelik artış olduğu görünüyor. 

Fakat grafikte asıl ilginç olan kısım; yaz aylarında yani 7. ve 8. aylarda (Temmuz-Ağustos) ortaya çıkan ,geçmiş yıllara kıyasla yaklaşık 2 derece fazla çıkan anomali. Yani yaz sıcaklık artışı son yıllarda kış aylarına göre çok daha fazla.

Peki ısı adası mı yoksa küresel ısınma mı buna daha çok sebebiyet veriyor araştırmamız için ne yaptık?

Grafiğe bir de kırmızı renkle görülen 850 hpa (yani yerden 1500 metre yukarısı) verilerini ekledik. Malumunuz  yerden 1500 metre yukarsına ısı adası etkisi yok denecek kadar azdır. Bu durumda kış aylarında , sanayi öncesi çağa göre yine 0,5 derecelik artış göze çarpıyor. Yani aslında ısı adası etkisi yok denecek kadar az görünüyor. Özellikle 11 ve 12. aylarda , 850 hpa değeri anomalisi yer seviyesi anomalisi değerinden bile fazla. Yani küresel ısınma etkisi ihtimali çok daha fazla görünüyor.


   

Grafiğe gri renkli aylık ortalama en düşük sıcaklıkları da eklediğimizde, ya da gece sıcaklıkları diyelim buna kabaca, son 30 yılda yaz aylarında yaklaşık 3 derecelik bir artış anomalisi dikkati çekiyor. Bu da yaz aylarında bir türlü düşmeyen gece sıcaklıklarını açıklıyor. Dolayısıyla küresel ısınmanın müthiş etkisini. Kış aylarında ise yaklaşık 1 derecelik artış göze çarpıyor.

Sonuç olarak İstanbul özelinde hazırlanan bu grafiklerle, küresel ısınma etkisinin , büyük şehirlerdeki ısı adasından daha fazla etkili olduğunu , sınırda gelen sistemlerde 0,5 veya 1 derecelik farkın kar yağışıyla veya yüksek-alçak semtlerde bu kadarcık farkla bile dramatik değişimlere sebebiyet verebileceğini fakat sıcaklık sorununun olmadığı, kuvvetli gelen soğuklarda, özellikle yer seviyesinde kuvvetli soğumalarla gelecek Sibirya tarzı sistemlerin ısı adası falan dinlemeden alçak-yüksek semt ayrımı yapmadan kar yapabileceği gerçeklerine ulaşabiliriz.

Grafik yardımı: Eren Kısmet

2019 YILI TÜRKİYE İKLİMİ VE KÜRESEL İKLİM DEĞERLENDİRMESİ:
http://www.forumatmosfer.com/konu-2019-yili-turkiye-iklimi-ve-kuresel-iklim-degerlendirmesi.html

2019-2020 KIŞININ DEĞERLENDİRMESİ:
http://www.forumatmosfer.com/konu-2019-2...rmesi.html
Bu gönderiye 12 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 11 Muhteşem
.
Cevapla
Eline sağlık serkan hocam harika bir çalışma , malesef küresel ısınma yadsınamaz bir gerçek, 3 tarafı denizle çevrili bir kentte 1 derece çok büyük farklar yaratıyor bunu defalarca gördük.
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 6 Muhteşem
Cevapla
Isı adası konusuna ışık tutacak güzel bir yazı olmuş Serkan abi. Ellerine sağlık.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 1 Muhteşem
KEŞKÜL
Cevapla
Eline sağlık üstad.
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 1 Muhteşem
Cevapla
Eline sağlık kardeşim,yine on numara bir çalışma olmuş ısı adası ısrarı olanlara güzel bir cevap.
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 1 Muhteşem
Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez.
Cevapla
Serkan kardeşim , emeğine sağlık  Bravo

Artık elimde, " ısı adası " diyenlere verdiğim " Manhattan adası-NY " örneğinden , daha bilimsel bir çalışma var   sukur

Küresel ısınma dünyamızı nasıl değiştirecek , izleyeceğiz.

Dünyayı güzellik kurtaracak  Cool
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 1 Muhteşem
"Eğer Bir Gün Benim Sözlerim Bilimle Ters Düşerse Bilimi Seçin''
                    Mustafa Kemal Atatürk
Cevapla
Isı adası diye bir şey yok ama plastik adalar maalesef var. Halk gerçekten çok bilinçsiz daha doğrusu çok umursamaz. Kar yağmadığında beton ve yüksek apartmanlar diyor ama 1 günde oluşan atığını görmezden geliyor geri dönüşüme de çok önem vermiyor. 

İşin dramatik yanlarından biri de yenilenebilir enerji üretirken de petrol ve benzerleri gene kullanılıyor. 
Küresel ısınma çok kötü bir noktaya geldi ama sanırım bunlar zaten fragman.
Bu gönderiye 2 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Üzgün
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  2019 YILI TÜRKİYE İKLİMİ VE KÜRESEL İKLİM DEĞERLENDİRMESİ Serkan Sezenoğlu 2 2,349 06-03-2020, Saat: 22:53
Son Yorum: Serkan Sezenoğlu

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi