HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ahmet Uğur AktaşKUZEY KUTBUNDA TARİHİ SICAKLIK
Kuzey Kutbunda ölçülen 38 derecelik sıcaklık tarihe geçti.

resim

Sibirya’nın Verkhoyansk kasabasında ölçülen 38 derece sıcaklığın tarihe geçtiği bildirildi.
       
resim

Rusya'nın Sibirya bölgesindeki sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiği, 67,5 kuzey enleminde yer alan Verkhoyanks kasabasında hafta sonu tespit edilen 100,4 fahrenhaytın (38 santigrat), 66,5 enleminden başlayan Kuzey Kutbu dairesinde ölçülen en yüksek sıcaklık olduğu belirtildi.

resim

Amerika’nın CBS kanalının derlediği hava raporunda, ''Verkhoyansk genellikle dünyadaki en soğuk noktalardan biridir. Bu bölge, geçen yıl kasım ayında, sıfırın altında 60 Fahrenheit (-51 santigrat) ile 2019-2020 kışının en soğuk seviyesini gösteren noktalardan biriydi.'' ifadelerine yer verildi.

resim

Raporda, daha önce Kuzey Kutbu'nda böyle bir sıcaklığa ulaşılmadığı, sadece 1915 yılında Alaska'nın Fort Yukon kasabasında 100 fahrenhayta yaklaşan bir ölçümün kayıtlara geçtiği belirtildi.

resim

YANGINLAR UYDU GÖRÜNTÜLERİNE YANSIDI


Tarihi sıcaklığın yaşandığı Kuzey Kutbu dairesine yakın bölgelerde yangınların çıktığı, uydudan çekilen görüntülerde Verkhoyansk kasabasının doğusundan yükselen duman bulutunun geniş bir çevreye yayıldığının görüldüğü belirtildi.
Kuzey Kutbu başlangıç çizgisinin oldukça yukarısında kalan Sibirya’nın Chatanga ve Nizhnyaya Pesha bölgelerinde de sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde olduğu belirtildi.

resim

2100 YILI BEKLENTİLERİ ŞİMDİDEN HİSSEDİLİYOR


Ocak-mayıs sıcaklık ortalamasına göre, ısının hapsolmasına neden olan karbon emisyonlarının aynen devam etmesi durumunda, Rusya'da 2100 yılında görülmesi beklenen ısı artışına 80 yıl öncesinden ulaşılabileceği uyarısı yapıldı.
Kuzey Kutbu çevresinde yaşanan aşırı sıcaklıklara geçen yıl yaşanan anormal doğa olayları ve insan kaynaklı iklim değişikliklerinin sebep olduğu; Sibirya’nın doğusunda gelecek hafta da sıcaklıklarının 32 derece civarında seyredeceği belirtildi.

resim

Kuzey Kutbu, fosil yakıtlarının kullanılması sonucu ortaya çıkan ısı tutucu sera gazları nedeniyle dünya ortalamasına göre iki kat daha fazla ısındı ve son kırk yılda deniz buzu hacmi yüzde 50 azaldı.

Beyaz buzun azalmasına karşın karanlık okyanus ve kara alanlarındaki artış, güneş ışınlarının daha azının yansıtıldığı, fazlasının emildiği anlamına geliyor. Bu devinim ise bölgenin orantısız biçimde ısınmasına yol açıyor.


resim

İklimlerdeki ortalama ısı artışı devam ettikçe, görülen bu aşırı ısı dalgalanmalarının daha da sıklaşacağını belirten bilim adamları, iklim değişikliğinin önüne geçilmesinin tek yolunun fosil yakıtlarının tüketimini durdurmaktan geçtiğine vurgu yapıyor.

ABD’nin Kanada sınırındaki Maine eyaletinin Caribou kentinde yaşanan 96 fahrenhaytın (35,5 santigrat) da tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olduğuna dikkat çekilirken ülkenin en güneyindeki Miami kentinde bile hava sıcaklığının, 1896 yılından bu yana sadece bir kez 100 fahrenhaytın (37,7 santigrat) üzerine çıktığı vurgulandı.


Kaynak: ntv
Bu gönderiye 9 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Beğen 3 Muhteşem 1 Üzgün
Cevapla
Emeğine sağlık Ahmetçim. Aslında güney bölgeler, Avrupa falan soğurken, kutup bölgesi aşırı ısındı. İlginç bir durum. 
Bu da haritası. Yazının içine ilave edip, arşivleyebilirsin. 

   

Önceki gün de İstanbul başlığındaki yazımda bahsetmiştim. Temmuz ayı ilk hafta da yine benzer bir durum oluşacak. 

   

ABD'li meteoroloji uzmanı Judah Cohen de, basınç örüntüsünün farklılığından bahsetmiş. Avrupa'nın ilginç bir şekilde yazı serin geçirdiğini belirtmiş. Hatta birisi, o zaman kışın Avrupa'nın doğusu çok karlı geçecek diyebilir miyiz diye sormuş Smile

   

Son olarak, kış tahmini verileri olarak kullanılan qbo da, bu sene çok farklı bir rota izledi. Benim ciddi bir korelasyon bulamadığım ama milletin ayılıp bayıldığı, yok qbo doğulu yok qbo batılı diye kıçını yırttığı durumun haritasını da aşağıya bırakayım.

   
Quasi-Biennical Salınımı (QBO), 28-30 aylık ortalama sürelerle tropikal stratosferdeki ekvatoral bölgede doğulu ve batılı rüzgar arasında gidip gelen yarı periyodik bir salınımdır.

Sonuçta bence hepsi hikaye. Atmosfer bildiğini okuyor. Nice accuweather tahmininin bile patladığı mevsimler gördü bu gözler. Konu başlığında da belirtildiği üzere, ki geçen gün benim de küresel ısınma ile ilgili araştırıp yazdığım bir konu vardı, son 5 yılla ilgili, durum bence vehametini koruyor. Artık bu saatten sonra, mevsim genelinde soğuk bir kış beklemek fazla hayalcilik olur. Zaman zaman soğuk ataklar ve kar yağışları elbette olacaktır ama 85-87 veya 90'lı yıllar gibi mevsim normallerinin altında bir kış geçirmek bence hayalcilik. Zaten accuweather'ın tahmin ettiği de bu. Kış geneli mevsim normallerinde mi altında mı üstünde mi geçecek? Aslında çok da önemli bir durum değil bu saatten sonra. Çünkü, bizi soğuk tarafta gösterse bile, bütün kışı soğuk geçireceğimizi beklemek büyük hayalcilik olur.

Şu geldiğimiz durumda tek avantajımız var. Küresel ısınmadan dolayı, atmosferin bazen aşırı tepkiler verip, extrem olayları fazla yaşatması. Bi taraf yanarken diğer tarafta fırtınalar, kasırgalar kopması. İşte bu hortumları, iri taneli doluları daha fazla görmemiz gibi. Normal sabahtan akşama kadar düzgün bir şekilde yağan yağmuru bile özledik valla. Yağışlar bile artık hep lokal. İnşallah 2017 gibi extrem bir kar yağışı görürüz en azından.
Bu gönderiye 9 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 5 Muhteşem 1 İnanılmaz
.
Cevapla
Teşekkür ederim Serkan abi. Harita içinde teşekkürler konuya ekledim. Geçtiğimiz aylar içerisinde de Antartika'da tarihi bir sıcaklık yaşanmıştı hatta Ümit abi paylaşmıştı o konuyu. Sıcaklık 20 dereceyi geçmişti. Güney Yarım Küre Yaz mevsimi yaşarken Güney Kutup Noktası rekor kırıyor, biz Yaz mevsimi yaşarken Kuzey Kutup Noktası rekor kırıyor. Bu da tesadüf herhalde. Ama dediğiniz gibi atmosfer bildiğini okuyor ve artık tahmin edebilmenin çok zorlaştığı bir atmosfere doğru gidiyoruz. 

Kış mevsimi açısından bu sene Karadeniz kıyıları şanslı olabilir. Denizler aşırı ısınıyor bu da Kuzey'den gelecek soğuk hava ile ciddi derecede DEK yağışı yapabilir. Aynı şekilde Akdeniz'de de bir kere de olsa güçlü bir alçak basınç patlayıp Kuzey'den soğukta gelirse belki bir kere de olsa tüm ülke olarak iyi bir kar alabiliriz.
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Beğen 2 Muhteşem
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞI NEREYE GİDİYOR? Serkan Sezenoğlu 25 13,292 11-08-2023, Saat: 01:45
Son Yorum: uğur86
  2015-2020 YILLARI ARASI KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞI Serkan Sezenoğlu 16 7,247 23-06-2020, Saat: 12:55
Son Yorum: Tayfun Kocaaslan
  1880-2017 YILLARI ARASI KÜRESEL SICAKLIK ANAMOLİSİ GRAFİĞİ FA Tahmin Uyarı Merkezi 13 10,699 10-02-2019, Saat: 00:46
Son Yorum: Zafer Yüce

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi