HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  • 1(current)
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ..
  • 7
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
YOĞUN KAR YAĞIŞLARI KAPIDA.
YOĞUN KAR YAĞIŞLARI KAPIDA...


resim

İskandinavya'daki termik soğumaya bağlı olarak oluşan bir yüksek basınç,doğusuna polar vorteksi takarak güneye doğru iniyor.Kuru karakterli polar hava(cP) kütlesi Karadeniz'den geçerken alttan nem kazanacak,ve Karadeniz'e kıyısı olan kentlere çok yoğun kar bırakacak.Karadeniz'deki konvektif aktiviteyi coşturacak bir ULL(yukarı seviye alçak basıncı),Kırım'dan İstanbul yakınlarına inecek,ve oluşmacak dek'lere konveksiyon aşılayacak.

Bu gece saatlerine ait kalınlık haritasına bakılacak olursa,ılık katmanların temizleneceği,kar'ın yere ulaşmadan su haline dönüşmesini engelleyecek şartlar oluşmuş durumda.Yani yukarı seviyeler soğumuş,saf kar yağmış olacak gece.

resim

Gece saatlerine ait skew t çıktısına bakacak olursak;

resim

Rüzgar şirinin uygun olmadığını,700 hpa seviyesinin üstündeki seviyelerde rüzgarın yönünün farklı olduğunu görüyoruz.Yani rüzgarın açısal değişimleri bu seviyelerin üzerinde 30 dereceden fazla.Tepe enverziyonu da pek keskin değil.Yani bu gece saatlerinde tepe yükseklikleri 2 km civarında olan sığ dek'leri oluşması muhtemel.Ayrıca bantların tek bir parça haline gelmesini engelleyecek büyük açısal değişimler var.Bu gece saatlerinde özellikle Avrupa yakasında organize olmayan,parça parça dek'lerin oluşması muhtemel gibi görünüyor.Sözün özü bu gece saatlerinde kısa süreli ama örtü yapabilmesi muhtemel sağanaklar görülecek.Anadolu yakasında da durum çok farklı değil.

Kırım'dan inmeye başlayacak bir ULL(yukarı seviye alçağı) İstanbul'a doğru yaklaşmaya başlayacak yarın sabah saatlerinde.Ull'nin varlığını 500 hpa sıcaklık konturlarından ve 500 hpa rüzgar dağılımından anlıyoruz.ULL'ler etrafına göre soğuk olurlar.Ayrıca yer seviyesi alçak basınçları gibi etrafında 360 dereceye varan rüzgar şirleri olur.

resim

resim


ULL'nin dek yağışlarına yararı ise şunlar;

-yukarı seviye oluşumları olduğu için tepe enverziyonunu yukarı çekerler,
-bünyesinde barındırdığı soğuk adveksiyon ile termodinamik konveksiyonu artırırlar,
-yoğunlaşma depresyonunu düşürürler
-kümüliform(elektrik dolu)bulutlar oluştururlar.

Yarın öğle saatlerinden sonra İstanbul'a yaklaşacak ULL'nin etkilerini aşağıdaki skew t çıktısından görülüyor.
Tepe Enverziyonu epey yükselmiş,rüzgarın açısal değişimi de azalmış,seviyeler arası makas daralmış durumda.Yani oluşumlar yavaş yavaş sığ olmaktan kurtulacak gibi.Yarın öğleden sonra daha organize olmuş,daha koyu radar ekolarına sahip kütleler görebilir radarda Avrupa yakası civarında.Anadolu Yakasında ise şartlar daha erken olgunlaşmış gibi görünüyor.

resim

Gece saatlerinden itibaren Ull İstanbul'un doğusuna yavaş yavaş sokulmuş olacak,yukarı seviyelerdeki soğuğu ile konvektif aktiviteyi arttıracak gibi.Aşağıdaki Skew t çıktısından görüldüğü üzere,rüzgar şiri izalanmış(açısal değişim sıfırlanmış),tepe enverziyonu epey yükselmiş,bunu sayesinde bulut tepe yüksekliği artmış ve bantlar devamlılık kazanmış olacak.

resim

Yaklaştıkça yoğunlaşma depresyonunu arttıran Ull,İstanbul radarında yeşil ve yer yer sarı renkte,tepe yükseklikleri 6-7 km'ye çıkacak  kar cumulonimbuslarının oluşmasına zemin hazırlayacak.Bu da Çarşamba günü İstanbul çevresinde gökgürültülü kar alameti.Kararsızlık indisleri de kış mevsimine göre oldukça uygun durumda.

Net olmasa da Boğaz civarında çok güçlü ve uzun bir bandın,doğuya ilerleyeceği ve Anadolu Yakası'nda şiddetli kar yağışlarına sebep olabileceğini düşünüyorum.Aşağıdaki skew t çıktısında Sabiha Gökçen civarından.Görüldüğü üzere Perşembe sabah saatlerinde  400 Hpa'ya kadar parsel sıcaklığı ile çiğ noktası sıcaklığı birbiriyle neredeyse aynı.Bu siklonik sistealmlerde görmeye alışık olduğumuz düşüklükte bir yoğunlaşma depresyonu.Küçük yoğunlaşma depresyonu sürekli ve kuvvetli yağış anlamına da geliyor.Enverziyon da neredeyse 300 hpa civarında.Tepe yükseklikleri 7-8 km'yi bulabilecek,saatte 6-12 cm kar yağdırabilecek çılgın kütleler demek.Yani Çarşamba günü Avrupa Yakası'na inecek sağlam bantların haricinde,Anadolu yakasında çok yoğun kar yağdıran sağlam ve tek bir bant oluşabilir gibi.

resim

Perşembe öğle saatlerinde Ull güneye kaymaya başlayacak,yağışlar zayıflayacak gibi.
Ancak perşembe akşam saatlerinde kuzeyden inebilme ihtimali olan bir ull var gibi.Yani Perşembe gece saatlerinde yağışlar yeniden yoğunlaşabilir.Takipteyiz.

Muhtemelen bir klasik yeniden gerçekleşecek,Başakşehir-Çorlu arasına sağlam ve sürekli bir bant inecektir.
İstanbul'da Salı kuvvetli,Çarşamba ve Perşembe yoğun kar görülecek gibi.Ancak ''DEK'' ler oldukça lokal hadiseler olduğu semt semt tahmin yapmak oldukça zor.Genel olarak kıyı kesimlerde  15-25 cm,yükseklerde 25-60 cm arası kar görebiliriz gibi.Tabii lokal olarak daha fazla kar alacak yerler de var.

İstanbul'da yarın öğle saatlerinde kıyılarda bile sıcaklık 0 ve altına inecek,Perşembe öğle saatlerine kadar öyle kalacak gibi.Yükseklerde görülecek kuvvetli buzlanmaya da dikkat edilmeli.Yağışlar da graupel denilen,yerde seken ve ses çıkaran yağış çeşidi şeklinde de görülecek.

Olası değişimleri buradan aktaracağım.

Saygılarımla...
Cevapla
Küçük dilim gırtlağıma kaçtı :-)
Cevapla
Süper, muhteşem, harika ötesi, dört dörtlük,inanılmaz.. Tıpkı sistem gibisin Hakan Big Grin
Cevapla
Eline saglik abi sence hangi yaka daha şansli ?
Cevapla
Hakan bey,
Cok aydınlatıcı, öğretici ve umut aşılayan bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.
Cevapla
Abi eline sağlık gerçekten, ayrıca tebrik ediyorum Smile
Anlıyorum
Cevapla
Bu sene anadolu yakası bir şahlandı bir çözemedim bak bu hadiseyi Smile
Cevapla
Bu kez halk diline daha çok inerek sistemi net bir şekilde açıklamışsın. Tebrikler kardeşim. Her ne kadar net şekilde açıklamış olsan da yarın akşama kadar kar örtüsünün 5cm civarı oldugunu görünce insanlar "Hani kar nerede?" diyeceklerdir muhtemelen. Çarşamba gününe özellikle dikkat çekmek gerek. Bu sistemin asıl bombası çarşamba günü.
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Ben zaten error verdim de şu an kendime gelmeye çalışıyorum. Bilgisayar bile kaldıramadı bu kadar über çalışma ve bilgi güzelliğini. Hakan Hocam her zamanki gibi ders niteliğinde bilgiler verdiniz. Işığınızla aydınlattığınız için teşekkürler...
Kar topluyorum!
Cevapla
(16-02-2015, Saat: 15:12)Murat Güzel Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Eline saglik abi sence hangi yaka daha şansli ?

Açıkçası yaka ayırmıyorum bu sistemde,ama tam ortası boğaz diyelim Smile
Cevapla
  
  • 1(current)
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ..
  • 7
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'A ÇOK YOĞUN KAR GELİYOR. Hakan Solbudak 29 17,442 30-12-2015, Saat: 10:11
Son Yorum: Hakan Solbudak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi