HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 5 Oy - Ortalama: 3.6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2002 KIŞI İSTANBUL
İSTANBUL'UN 2002 KIŞI

4 Ocak 2002 sistemi, belki de son 40-50 yıl içerisinde, İstanbul’da görülmüş, en kısa sürede en fazla kar birikimi yapan sistemdi. O sabah yaklaşık 8:00 civarından itibaren, yaklaşık 1 saat içerisinde sahil kesimleri dahi yaklaşık 20 cm civarında kar örtüsüne kavuşmuştu. 

   
(Fotoğraf 2002 yapımı "Uzak" filminden) 

Kar yağışlı günlerden önce, İstanbul için hava durumunda söylenen klasik cümle şudur: "İstanbul yağmurlu, zamanla karla karışık yağmur ve kar yağışlı" Çocukluğum, bu sözü duyup heyecan içinde beklemekle geçti.İstanbul'un nevi-i şahsına münhasır havası etrafında kente yağan kar direkt tutmaz genelde. 

Yağmurlu ve soğuk bir gecenin sabahında hiçbir şeyden habersiz uyanırsın. Evdekilerden birinin “Kalk kalk, bak bak,dışarıya bak. Her yer bembeyaz” sesleriyle, perdeyi aralayıp, heyecanla camdan bi bakarsın ki... Ortalık sessiz ve beyaz. Sakin, dingin. Kar usul usul yağıyor. O coşkuyla camı balkonu açarsın, tertemiz, taptaze, kar tadında bir hava, burnunda, boğazında, ciğerlerinde buz tadında yanma hissi bırakır. Eğer pencerenin pervazında biraz kar biriktiyse, karın kalitesini kontrol edersin. Belki tadına bile bakarsın...
Biraz izlersin. Yoo bayaa izlersin. Yerdeki kar örtüsünü bozan insanlara, araçlara kızarsın. 

Şoku hızlı atlatan anne kişisi kahvaltı hazırlamaya başlar. Onun aklındakiler farklı tabii. Odun, kömür, kışlıklar, okula nasıl gideriz vs.. Kardan adam ne zaman yapılacak?
“Kar iyice tutsun da”

   

Televizyonda haberler açılır, okulların tatil olup olmadığına bakılır. Son dakika altyazısı tüm kanallardan geçer.
“Eğitime yoğun kar yağışı sebebiyle 2 gün ara verildi.”
Ardından oluşan o masalsı duygu ve sokağa iniş.. Sokakta öğlene kadar hunharca kar oynadıktan sonra ısınmak için eve gelinir. Soba kenarına oturulur. Islak mont, eldiven, çorap, şapka soba kenarına kuruması için konulur. Eldivenlerin, şapkanın içinde kalmış kar parçacıkları sobanın üstüne cıss diye düşer, erir gider. Bazen normal soba yeterli olmayınca, yakılan katalitik tüplü sobalardan sızan gaz kokusu sarar ortalığı... Bir odadan diğerine geçerken sıcak soğuk dengesizliğinde şoku yer vücudun.. 
Sobanın yüzüne vurduğu sıcaklık ve yanında yaptığın kahvaltı ile sıcak çay sonrası yüzün ısınır, kızarır ve iyice mayışılır. 

Ara ara tekrar cama yapışırsın. Bir hooh yapıp, bişeyler çizersin cama... Tıpkı İstanbul'un meşhur mart 1987 kışı gibi:
http://www.forumatmosfer.com/showthread.php?tid=37

   

Fakat 4 Ocak 2002 sistemi önemli bir yönüyle diğer sistemlerden farklıydı. Yağış direkt kar olarak başlamıştı. 

   

4 Ocak 2002 cuma sabahı, direkt kar yağışı için yeterli miktarda soğuk vardı. O gün, öğretmenlik yaptığım Seyrantepe - Oyak sitesindeki okula her zamanki gibi 8:00 civarında ulaşmama çok kısa bir mesafe kala müthiş bir kar bastırmıştı ve yerler de kuru olduğu için çok kısa sürede inanılmaz bir örtü oluşmuştu. Otobüs, okulun bulunduğu caddede yokuş aşağı daha fazla ilerleyemedi ve kenara çekti. Aslında havaya meraklı olduğum için, önceki gün hava durumu bültenlerinde, cuma günü için kar yağışı verildiğini izlemiştim. Ama sabah evden çıkmadan baktığım haberlerde okul tatili açıklanmamıştı. 

Otobüsten inip, okula doğru tipi altında yürürken, yine benim gibi öğretmen olan, evimizin bulunduğu Zeytinburnu'nda bir okulda görev yapan eşimi aradım, burada müthiş kar var, orası nasıl diye?.. Onun okulu 09:00'da başlıyordu. Henüz evde olduğunu ve benim anlattıklarıma pek de inanmayarak, 
tek damla yağış olmadığını söylüyordu,  Yaklaşık 15-20 dakika sonra beni arayarak, Zeytinburnu'nda da kuvvetli bir kar yağışının başladığını, her yerin aniden beyazladığını ve okul yolunda, öğrencilerin, okulların tatil edildiğini söyleyip, onu geri döndürdüklerini söylüyordu. 

O sıralarda ben de okula varıp, müdür beyden tatil haberini alıp, gerisin geriye ev yoluna koyulmuştum. Yağış müthişti, otobüsler çalışmıyordu, yollardan araçlar geçmiyordu. O zamanlar tabii GS Türk Telekom stadyumu, Vadipark, bilimum plaza yok oralarda. Alabildiğine orman her yer ve muhteşem bir manzara. Tabii tipi öyle bir yağıyor ki, zaman zaman 10-15 metreden sonrası pek de görünmüyor. İlk başta yağış lapa lapa başlayıp, sonra bulgurcuk denilen buz taneleri şekliyle zemine güzel bir kat atıp, sonra tipiye dönüşmüştü. 

Yürüyerek, bileğime kadar olan karda 4.Levent'e kadar çıktım, otobüs bulma ümidiyle. Fakat trafik tamamen durmuştu. İnanılmaz bir kaos vardı. Baktım olacak gibi değil, yürüyerek Mecidiyeköy üzerinden Taksim'e ulaştım. O zamanlar metro yok ama Taksim Tünel'den yer altından Karaköy'e inen İstanbul'un en eski, tarihi metro - tramvay karışımı toplu taşıma aracına binerek, Karaköy- Sirkeci yürüyüşü sonucu, Sirkeci'den o zamanlar var olan banliyö trenine binerek eve ulaşmıştım. İnsanlar için inanılmaz çile olan eve dönüş yolculuğu, benim için müthiş zevkli olmuştu... 

   

Olayı Zeytinburnu'na kadar ayrıntılı anlatmamın bir sebebi de, o sabah yağan karın, deniz etkisiyle yağan kar (DEK) olduğu hakkında şüphe kalmamasını sağlamak içindi. Konuyu araştırırken, bazı forumlarda, o sabah yağan karın Dek mi yoksa cephe mi olduğuna dair yoğun tartışmalar olduğunu gördüm. Kar yağışı, Seyrantepe'den Zeytinburnu'na yaklaşık bir 15-20 dakika sonra etki ettiğine göre, kesinlikle yağış kuzeyden geliyordu,yani Karadeniz üzerinden. O sabah, o yoğunlukta yağan kar, Karadeniz üzerinden gelen DEK kütlelerinin bıraktığı yağıştı. Hatta Karadeniz üzerinde bir ULL (yukarı seviye alçağı) varlığından da söz edilebilir. Fakat öğle saatlerinden sonra başlayıp, birkaç gün daha sürecek yağışlar ise cephe ve Dek karışımıydı, deniz etkisiyle güçlenmiş kar yağışlarıydı (sea-enhanced). Ne yazık ki o günlerde radar görüntüleri yoktu. 

   

Mehmet Can Tanyeri'nin (Red Fox), Havadelisinin not defteri sitesinde, bu sisteme ait yaptığı analizi hatırlatalım. 

   

"Bu benim İstanbul için, şu ana kadar gördüğüm en optimum deniz etkisi yağış profili, çünkü bütün koşulları mükemmel.

Deniz etkisi yağışlarda, göl etkisiyle oluşan yağışlarda da olduğu gibi tepe enverziyonu, konvektif olarak oluşan bulutların yukarıdaki sınırını belirler, bunun deniz seviyesindeki en ideal yüksekliği yaklaşık yerden 3 kilometre civarıdır, yağış rüzgârın da hızına bağlı olarak tepe enverziyonunun 1-1.5 km olduğu durumlarda da olur, fakat 3 km şiddetli yağışlar için en ideal olanıdır.

Benim en çok dikkatimi çeken özelliği ise tepe enverziyonunun tam da 700 mb civarı ve bunun üzerinde olmasıdır. Yani, 4 Ocak 2002 sistemi son yıllardaki deniz etkisi mekanizmalarına göre bulutları çok daha dikey olarak geliştirebilmiş ve bu durum ,oluşan şeritlerin çok daha yoğun yağış yapmasına neden olmuş olabilir."

   

O gün yağan karın, deniz etkisiyle kar olduğunu ispatlayan başka bir durum da, İstanbul dışında ne Çorlu'da, ne de Kocaeli'nde o gün kar yağmamıştır. 

Çorlu'da yaşayan, forumumuzun yöneticilerinden Ozan Deniz'i okuyalım. 
4 Ocak sabaha karşı uyanıp netten uyduya baktığımda İstanbul’un kuzeyınde bir bulut kütlesinin olduğunu gördüm. Sıcaklık Çorlu’da -9 derece idi. Sabah uyandığımda Çorlu’da hava masmaviydi ama İstanbul kara gömülüyordu. O kardan Çorlu’ya tek bir tane bile gelmedi.

   
(4 Ocak 2002 Taksim İstiklal caddesi. 
Fotoğraf :Melek Yıldıran) 

Trafik kilitlenince, Boğaz köprüsü ve FSM köprüsü üzerinde insanlar yürüyerek karşıya geçmişti. 

Wowturkey'den Süleyman Döner, o günü şöyle anlatıyor. 

2002 yılı inanilmazdı.. O gün sınavım vardı ve ben karşıya Göztepe'ye geçeceğim .. Sabahtan çıktım yola ortalık kupkuruydu ki, Çağlayan'a geldiğimde birdenbire aniden bastiran kar hayatımda gördüğüm en güzel kardır. Karşıya zor bela geçip okula vardım ama sınav iptal olmuştu 

Geri dönüşümde boğaza kadar gelen otobüs , trafik kapandığı için durmak zorunda kaldı ve ben boğaz köprüsünü yürüyerek geçtim.. Mecidiyeköy'e yaklaşırken bir otobüs bulup zor bela Haliç' e kadar geldim ancak Haliç de kapanmış ve ben Haliç Köprüsünü de yürüyerek Edirnekapı' ya ulaştım.Edirnekapı'da birkaç saat araç bekledikten sonra sabah 10 da Göztepe' den çıktıgım yolculuğu, akşam 6 gibi evimde yani Sultançiftliği'nde sonlandırdım. 

   

Havadelisi'nden Anıl nickli arkadaş, o gün için anlattıkları, aslında benimle benzer bir macera yaşayan insanların ne kadar çok olduğunu kanıtlıyor:

04 Ocak 2002’ye ben de yorum yapmadan geçemedim.

O gün Avcılar’dan Taksim’e geldiğimde saat 07:45 civarıydı hava açık ama inanılmaz bir ayaz vardı. 08:30’da Nişantaşı’nda işim olduğu için vakit geçsin diye yürüme kararı aldım kendi kendime. Kuzeye doğru yönelip havaya baktığımda inanılmaz bir bulut kütlesi gördüm ama dedim ki arkası boştur bu kütlenin en fazla havada uçuşan kar taneleri görürüm belki diye düşündüm. Derken Harbiye’ye gelmeden kar yağışı inanılmaz boyutlara ulaştı. Normalde yere düşen kar tanesinin birkaç saniye sonra erimesi gerekir ama bu sefer yere düşen her kar tanesi yere yapışıp kalıyordu. Yaklaşık 5 dk daha yürüdüğümde her yer bembeyaz örtüyle kaplandı. Nişantaşı’na vardığımda ise yerde bilek hizasında kar oluştu nerdeyse. İşimi halledip geri dönüş için otobüse binmeyi düşündüm ama nafile. Taksim’e kadar yine yürümeye başladım o muhteşem kar yağışı altında. Taksim’e geldiğimde ise manzara çok daha eğlenceli bir hal aldı benim için. Caddelerde ilerleyen araba görmek imkansızdı. Taksim Meydanı’na hiçbir otobüs çıkamadığı için Haliç’e kadar ordan da Aksaray’a kadar yürüdüm. 

 Tramvay o gün kurtuluşum oldu. O kadar yürüyüşü normal bir zamanda yapmam imkansız ama benim gibi bir kar delisi için muhteşem bir anı olmuştu.

   

Yine havadelisi'nden Ercan nickli arkadaşın o gün yaşadıklarını okuyalım:

Aynı sistem için ben de bir şeyler eklemek istiyorum. Lise 1′deydim 2002 sisteminde. Gecesinde müthiş bir ayaz vardı. (hava açık-dereceler sıfırın altında) Sabah saat 7 gibi kalktım yataktan ve direkt dışarı baktım. Az bulutlu bir hava vardı. Servisi beklemek için dışarı çıktım. Ancak durağa gitmeden bizim işyerine her sabah uğrardım. TV açıktı ve NTV haberlerinde Mecidiyeköy’ü ve Taksim’i gösteriyordu haberler (benim mevki Bostancı bu arada) flaş haber olarak. Taksim bembeyaz olmuştu, bizim bulunduğumuz semtte ise bırak karı, güneş kendini gösteriyordu. Çok şaşırmıştım nasıl olur diye. Servisi beklemek için durağa gitmiştim. Şaşkınlıkla havaya bakıyordum. Yaklaşık 20 dakika sonra kuzeyden aniden gelen sis gökyüzünü sarmaya başlamış, hava puslanmıştı. Ben bu gelişmeleri şaşkınlıkla izlemeye devam ederken aniden iri iri kar taneleri atmaya başladı. Ve servise bindim, 10 dakika geçmedi her yer bembeyaz olmuştu. Düşen her kar tanesi adeta yapışmıştı. Havanın o soğukluğunu unutamam. Altıntepe mevkii biraz yüksektir. Servisle oraya gittiğimizde kardan dolayı bayağı zorlanmıştık. Okula gittiğimizde ise okulların tatil olmasından dolayı tekrar geri dönmek zorunda kaldık. Yürüyerek geri dönmüştüm arkadaşlarla karın zevkini çıkarmak için. Hatırladığım kadarıyla yaklaşık kar miktarı da 1 saat içinde 15 cm idi.

Şunu da ekleyeyim; o zamanlar bilmezdim sea effect’i. Ama şimdi 2002′ye döndüğümde şunu gördüm. Anlattıklarımdan da anlaşıldığı gibi çok büyük ihtimalle deniz etkisiyle oluşan bir yağıştı..

   

O yıl İzmit'te öğrenci olan Erdem (santiago), İzmit'e tek kar tanesi düşmediğini anlatıyor :

4 Ocak 2002 sistemi sırasında İzmit’te öğrenciydim. Hafta sonu İstanbul’a dönecektim, cuma günüydü, çok iyi hatırlıyorum. Tüm hafta sıcaklıklar 2-3 derece civarında seyretmişti, normalde çok soğuk olmayan İzmit’te bile cuma sabahı her taraf buz içindeydi, 2 gün önce yağan kar erimemişti ve don vardı. O sırada bizimkiler aradı, sabah 10 falandı galiba. Saat 8 gibi bir tipi başlamış ince ince, her yer buz zaten, 10 dakikada doldurmuş her tarafı. Öğleden sonra otobüs biletimi aldım, sabırsızlıkla dönmeyi istedim, İzmit’te tek kar tanesi yok havada, ama hava kapalıydı. Kurtköy-Gebze civarında kar yağışına girdik, benim hatırladığım kadarıyla da Maslak-Levent çevresi en çok yağışı almıştı. Hayatımda gördüğüm en güzel kar yağışıydı

   

Son olarak yine Havadelisi'nden Hayatbu nickli arkadaşın o güne ait izlenimlerini okuyalım:

Kar yağışından 30 dk evvel hava açıktı, 10 dk evvel hızlı hızlı bulutlar kuzeyden güneye doğru hareket halindeydi ve hafiften kar atıştırıyordu. Kar saat tam 08.00′de başladığında kapı önünde okul servisini bekliyordum. 5 dk içerisinde her taraf beyaz olunca servise binmeden servisi gönderdiğimi hatırlıyorum. Kar çok çok büyük kütleler halinde başlamıştı, sonradan hafif küçülse de tam manasıyla “lapa lapa” kar yağıyordu. Bu tarz yağışlar sea-effect’in tanımına uyuyor… Ama sonrasında karın ufak ve tipi şeklinde devam etmesi de ayrı bir olay. Özetle ben İstanbul’da o tarz bir kar yağışı görmedim…

O kadar şiddetli kar hiçbir yerde görmemiştim. Lokalize bir olaydı ve Boğaz çevresi birinci derecede etkilenmişti. Arşivlere baktığımda 26 kg. civarında bir yağış düştüğünü gördüm. Bu da 22 Ocak 2004 sistemiyle hemen hemen aynı miktara tekabül ediyor…
İlginç bir not: O gece DMİ İstanbul Bölge Müdürü’nün sabaha kadar kar yağışını beklediği fakat karın bir türlü başlamadığı; müdürün ise sabah çocuğunu okula götürürken yolda kaldığını bir yerlerde okumuştum. 

4 Ocak 2002 sisteminin en büyük özelliği Beşiktaş gibi deniz seviyesinde ve karın çok zor tuttuğu bir yerde bile 1 saat içinde bir karış (yaklaşık 20 cm. civarı, o zamanlar karışım da ufaktı) (benim gözlemime göre bu ve cidden abartmıyorum) ana caddede kar tutmasıydı. Sahil yoluna inip görmedim ama rakımı 5-6 m. civarı olan bir yerde çok işlek bir caddede tutan o 1 karış kar, akşama kadar üzerinden zincirli araçların geçmesine rağmen erimemiş ve gece araçların geçtiği asfaltı bile 5 cm’lik bembeyaz bir buz tabakası kaplamıştı. Botlarımın ökçesiyle buzu deldiğim dün gibi aklımda. Gördüğüm en şiddetli kardı ve nedenlerini ben de halen çok merak ediyorum.  Ve yine vurguluyorum, bu bir sea-effect’ti.

   

2002 yılı ocak ayında, İstanbul'da okullar 8 ocak çarşamba gününe kadar, kar ve buzlanma, olumsuz hava koşulları nedeniyle tatil edildi. 





4-10 Ocak 2002 sisteminden çok net görüntüler:







Bu görüntüler "Uzak" filminden. Uzak, yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 2002 yılında çektiği bol ödüllü film. Ayrıca 2003 yılında Cannes Film Festivali'nde büyük ödülü kazanmıştır. 

Bu kısa, montajladığımız videoda da izlediğimiz karakter, aynı zamanda Nuri Bilge Ceylan'ın da yeğeni olan M.Emin Toprak, filmden sonra üzücü bir trafik kazasıyla aramızdan ayrılmıştı.Bu harika filmdeki harika oyunculuğu ona Cannes'da en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıracaktı fakat o göremeyecekti... 

   

4 Ocak 2002'den görüntüler:





4 Ocak 2002 İzmir:
   


8 Ocak 2002 Ankara:



Bu gönderiye 31 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 28 Muhteşem


Ek Dosyalar Resimler
       
.
Cevapla
Abi eline sağlık. Harikasın.
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 3 Muhteşem
KRAL
Cevapla
Serkan abi helal
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 3 Muhteşem
Cevapla
Harika bir anı/inceleme yazısı olmuş, arşiv değeri yüksek yazılardan birtanesi daha emeğine sağlık abi.
31 Aralık 2001 gecesi arkadaslarla dışarıda eğlendikten sonra tam geceyarısı bastıran sağanak yağmurla beraber kendimizi Nişantaşı'ndan eve zor atmıştık. Çok net hatırlıyorum 1 hafta oncesinden meteoroloji basın bültenlerine şotik ve kar yağışı ile ilgili uyarılarını geçmişti. Sıkı bir atmosfer takipçisi olarak beni bir heyecan sarmış yılbaşı gecesi yağan yağmurun şiddetini bile o sisteme bağlamış ve bu şiddette kar olarak düşmez keşke öyle bişey olsa diye aklından geçirmiştim dönüş yolundaki taksinin içinde.. sırılsıklam 5 arkadaş Smile
3 ocak akşam saatlerinde heyecan tavan yapmış sıcaklıklar istanbul'da 3 derece civarında seyrediyordu. İlk defa bir sistem gelmeden önce sıcaklıklar bu kadar düşük ilerliyordu en azından benim için öyleydi çünkü ortada yağmur bile yoktu henüz. 4 ocak sabahı saat 6 da uyanıp balkona çıktım ve gökyüzünü kaplayan altostratüs bulutlarına bakmaya başladım. Hava o kadar soğuktu ki balkinda daha fazla duramayarak içeri geçtim. Kahvaltı hazırlayıp sofrayı topladıktan sonra yeniden balkona çıkarak gökyüzüne bakıyordum ki birden altostratüslerin hemen alt katmanından farklı bir bulut tabakasının kuzeydoğu yönünden yaklaştığını gördüm, oturduğumuz bina 3 katlıydı hemen merdivenlerden terasa doğru koştum. Manzara şu şekildeydi, kuzey doğudan doğru yaklaşan duvar şeklinde bir bulutla beraber görüş mesafesi azalıyordu. Derken ilk kar tanelerini bulutlara yakın noktalarda gördükten hemen sonra trilyonlarca kar tanesinin gökyüzünden aşağı doğru süzüldüğünü farkettim. Gördüğüm bulut duvarının tam sınırındaydım artık (saat 8.30-8.45 civarı) hemen merdivenlerden aşağı koştum ve eve girerek balkona çıktım. Kar başlayalı 3 dakika bile olmamıştı ama heryer beyaz ince bir örtü ile kaplanmıştı! 1987 den sonra gördüğüm en hızlı kar tutmasıydı bu. Kar yağışı o kadar yoğundu ki 2 saatte 20 cm lik bir örtü sahil şeridindeki semtlerin ana arterlerini kaplamıştı. Hava öğlene doğru biraz yumuşasa dahi devam eden 5 gün daha aralıklarla zaman zaman çok yoğun olarak devam etti. O dönemler yağışın cinsini bilmiyorduk fakat sonradan yer kartları haritalarından gördüğüm kadarıyla yağışa sebep olan sinoptigin karadeniz ve balkanlar üzerindeki ikiz ULL kaynaklı ve deniz etkili destekli olduğunu anladım. Ne saf DEK ne de tek başına cephe diyemeyiz buna. Ders niteliğinde bir sistemdi, daha iyilerini yaşamak umuduyla....
Bu gönderiye 13 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 12 Muhteşem
WhatsApp grubumuz yoktur
Cevapla
Eline sağlık Serkan abi, helalin var bu emeklerine sağlık.
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 4 Muhteşem
Anlıyorum
Cevapla
Bu anı yazısı değil bildiğin ansiklopedik ayarda kusurusuz bir arşiv, eline emeğine sağlık Serkan hocam
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 4 Muhteşem
Cevapla
Kış öncesi moda girmelik harika bir yazı olmuş. Ellerine, emeğine sağlık Serkan abi !
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 3 Muhteşem
Cevapla
2001 yılbaşı gecesinin sabahına lapa lapa yağan kar vardı ama tutmamıştı Beylikdüzü tarafları bembeyaz olmuştu. Daha sonra Salı günü hafif sulu kar yağışı vardı o gün kim 500 milyar ister yarışmasında 125 milyarlık soru kravatı kim bulmuştur sorusu çıkmıştı ve şıklarda Hırvatistan yani Croita bilememişti yarışmaci izleyip uyumuştum saba kalktıgımda 15_20 cmlik kar örtüsü ve hava güneşliydi öğleye kadar deliler gibi oynamıştık okullar tatil olmuştu aksama doğru kar tamamen erimişti. O gün komşumuz ceza infaz memuru Feyyaz abi havaya baktim güneşli harika dedim dışarı bir ciktim anam hertaraf bembeyaz şoka uğramıştım lafını unutumam. O zamanlar Star 2 diye kanal vardı Cem Uzan in Ingiltere ligini verirdi devre arası Ntv i açardım saatin 53 geçe filan Alarco sponsorluğunda hava durumunu izlerdim. Istanbul da yoğun kar yağışı ve tipi bekleniyordu Perşembe günü ama Perşembe gri bulutlar ve ortada güneş inanılmaz soğuk bir gün 7.sınıfa gidiyordum ve akşam son ders arka sırada kar duası yapmıştık Cuma kar yağsın ve Is eğitimi odevinden kurtulmamız gerekiyordu. Akşam nolur nolmaz diye ödevi abime yaptırdım. Sabah abim Dershaneye giderken uyandım bulutlu ama çok soğuk hava vardı hayal kırıklığına uğramıştım tam yatağa girdigim an son kez bakayım dedim kar başlamıştı lapa lapa ve kisa sürede bileğe kadar gelen kar inanılmazdı ve okullar tatil olmuştu. Öğleye doğru cepheyle hava ısınıp asfaltta kâr erimişti. Saat 2 civarı havanın tekrar soğuması ile akşam 9 a kadar kar inanılmaz yağdı toprakta yaklaşık 40_50 cm arası kae vardı .Cumartesi hava acıktı kardan kar topu olmuyordu kristal sekildeydi kâr.cumartesi erime olmuyordu çünkü hava çok soğuktu. Akşam 4 e doğru hafif kar yağmaya başladı hava da sadece tek bulut olmasına rağmen. Saat 8 9 civarı kar tekrar yoğun başlamıştı hatırlayan bilir Trt de Ispanya ligi maçları verilirdi o akşam Madrid Deportivo maçını veriyordu macı bırakıp dışarı attim kendimi. Çocukluk arkadaşlarımızla keşif yapardık. Pazar sabahı kalktığımızda hava bembeyaz bulutlar ve yoğun kar yağışı aksama kadar etkili olmuştu gün boyu oynamıştık .Pazartesi Salı okullar tatil edildi. Pazartesi aralıklı kar vardi. Salı hava ısınmıştı etkili bir yağış yoktu. Salı akşamı 10 dk lik kar geçişi olmuştu sabah kalktıgımda orta şiddette kar yağışı vardı ve okul yine tatil olmuştu sonra okullar açılıp kisin geri kalanı ılık geçmişti. Hatirlarim Nisan ayın da bile güneş in tam etkili vuramadığı merdiven altlarinda kirlenmiş buzlar duruyordu.
Bu gönderiye 8 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 6 Muhteşem
Cevapla
Serkan eline sağlık, yine efsane derlemelerle karşımızdasın.

Ben bu anlatıldığına göre muhteşem olan sistemi hatırlayamıyorum nedense. O günlere dair tek hatırladığım şey yaptığım araba kazasıydı, daha doğrusu kazayı ben değil araba yaptı Smile

Şöyle ki, tarih 2 ocak diye hatırlıyorum. Ben o zaman yurtdışı şantiye hayatımı sonlandırıp ülkeye dönüş yapmış ve büyük bir hevesle o zaman yeni çıkmış olan honda civic'lerden almıştım. Aynı zamanda ilk sıfır arabamdı. Yani o zamanın şartlarında, bizim çevremizde, 30 yaşında birisi için bu büyük bir olay o yüzden belirtme gereği duyuyurum. Gerçi son ötv zamlarından sonra şu anda 50 yaşında birisi için de büyük bir olay, onu da ekleyeyim Smile

Lafı uzatmadan, o gece başlayan kar yağış yerde ince bir örtü yapmıştı. Be sabah işe gitmek için Sarıyer'in tepelerindeki evimden çıktım. Tabi o zaman kış lastiği falan bilmiyoruz, ana caddeye çıkışta bir yokuş var, o yokuşta önümdeki araç kaldı. O kalınca ben de durmak zorunda kaldım ve araba bir daha kalkmadı. Arkama da bir araç geldi ve o da yan döndü, dolayısıyla ben ortada çaresiz bir şekilde kaldım. Mecburen inip öndeki veya arkadaki aracı iteceğiz ki yol açılsın. Ben arabayı el freni çekili ama çalışır halde bırakıp indim (cahillik) ve inmemle birlikte araba aşağı doğru kaymaya başladı, ve tabi peşinde de 1 tonluk aleti tutmaya çalışırken yerlerde sürünen ben. En sonunda bıraktım ve araç gidip arka köşesinden elektrik direğine çarptı. Bu arada elektrik direği olmasaydı yol kenarındaki evin aşağı kotta olan bahçesine düşecekti, ki o daha büyük felaket. Sonrası zaten malum, çekiciydi, kaskoydu, tamirattı falan öyle geçti.

Ben bu zaman zarfında 4 ocakta başlayan kar yağışını ve devamını hiç ama hiç hatırlamıyorum. Herhalde 2002 bende bu olayla yer etmiş, ya da o zaman o kadar dikkatli takip etmiyormuşum ondan. Sonrasında 2003, 2004, 2005, 2006, bunları çok iyi hatırlarım ama.

Hayatın hepimize güzel kar yağışları ve anıları getirmesi dileğiyle.
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Muhteşem 2 Hahaha
Cevapla
(27-11-2019, Saat: 11:23)emre sarıyer Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Serkan eline sağlık, yine efsane derlemelerle karşımızdasın.

Ben bu anlatıldığına göre muhteşem olan sistemi hatırlayamıyorum nedense. O günlere dair tek hatırladığım şey yaptığım araba kazasıydı, daha doğrusu kazayı ben değil araba yaptı Smile

Şöyle ki, tarih 2 ocak diye hatırlıyorum. Ben o zaman yurtdışı şantiye hayatımı sonlandırıp ülkeye dönüş yapmış ve büyük bir hevesle o zaman yeni çıkmış olan honda civic'lerden almıştım. Aynı zamanda ilk sıfır arabamdı. Yani o zamanın şartlarında, bizim çevremizde, 30 yaşında birisi için bu büyük bir olay o yüzden belirtme gereği duyuyurum. Gerçi son ötv zamlarından sonra şu anda 50 yaşında birisi için de büyük bir olay, onu da ekleyeyim Smile

Lafı uzatmadan, o gece başlayan kar yağış yerde ince bir örtü yapmıştı. Be sabah işe gitmek için Sarıyer'in tepelerindeki evimden çıktım. Tabi o zaman kış lastiği falan bilmiyoruz, ana caddeye çıkışta bir yokuş var, o yokuşta önümdeki araç kaldı. O kalınca ben de durmak zorunda kaldım ve araba bir daha kalkmadı. Arkama da bir araç geldi ve o da yan döndü, dolayısıyla ben ortada çaresiz bir şekilde kaldım. Mecburen inip öndeki veya arkadaki aracı iteceğiz ki yol açılsın. Ben arabayı el freni çekili ama çalışır halde bırakıp indim (cahillik) ve inmemle birlikte araba aşağı doğru kaymaya başladı, ve tabi peşinde de 1 tonluk aleti tutmaya çalışırken yerlerde sürünen ben. En sonunda bıraktım ve araç gidip arka köşesinden elektrik direğine çarptı. Bu arada elektrik direği olmasaydı yol kenarındaki evin aşağı kotta olan bahçesine düşecekti, ki o daha büyük felaket. Sonrası zaten malum, çekiciydi, kaskoydu, tamirattı falan öyle geçti.

Ben bu zaman zarfında 4 ocakta başlayan kar yağışını ve devamını hiç ama hiç hatırlamıyorum. Herhalde 2002 bende bu olayla yer etmiş, ya da o zaman o kadar dikkatli takip etmiyormuşum ondan. Sonrasında 2003, 2004, 2005, 2006, bunları çok iyi hatırlarım ama.

Hayatın hepimize güzel kar yağışları ve anıları getirmesi dileğiyle.

Adam içlenip bişey paylaşmış kar yağışını anlatmış sen Honda Civic aşağı Honda Civic yukarı. Otomobil bağımlısı seni ???
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Hahaha
WhatsApp grubumuz yoktur
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN MEŞHUR MART 1987 KIŞI... Serkan Sezenoğlu 207 375,510 11-01-2023, Saat: 08:23
Son Yorum: Emre566
  1985 KIŞI Serkan Sezenoğlu 14 32,874 28-01-2022, Saat: 21:48
Son Yorum: Serkan Sezenoğlu
  1929 KIŞI - BOĞAZDA BUZ ÜZERİNDE İNSANLARIN FOTOĞRAF ÇEKTİRDİĞİ EFSANE KIŞ Serkan Sezenoğlu 29 42,516 26-03-2021, Saat: 20:31
Son Yorum: Serkan Sezenoğlu
  İSTANBUL'UN MEŞHUR 2004 KIŞI Serkan Sezenoğlu 75 82,607 03-01-2021, Saat: 22:45
Son Yorum: cemal Reşit
  1992 KIŞI - BİR KIŞ EFSANESİ Serkan Sezenoğlu 28 33,539 28-11-2020, Saat: 20:03
Son Yorum: Ümit
  1963 KIŞI - İSTANBUL, EDİRNE VE AVRUPA'YI FELÇ EDEN MEŞHUR KIŞ Serkan Sezenoğlu 20 42,977 14-11-2020, Saat: 22:55
Son Yorum: Serkan Sezenoğlu
  1954 KIŞI VE BOĞAZI KAPLAYAN BUZ KÜTLELERİ... Serkan Sezenoğlu 16 20,349 19-10-2020, Saat: 07:54
Son Yorum: Ümit
  1967 KIŞI - İSTANBUL Serkan Sezenoğlu 2 5,348 20-11-2019, Saat: 00:20
Son Yorum: Ahmet Uğur Aktaş
  1972-1973 KIŞI - İSTANBUL'DAN KIŞ MANZARALARI Serkan Sezenoğlu 16 17,227 19-11-2019, Saat: 22:58
Son Yorum: Ahmet Uğur Aktaş
Bug UNKAPANI KÖPRÜSÜNÜ 4 PARÇAYA AYIRAN MEŞHUR 1936 KIŞI... Serkan Sezenoğlu 9 13,543 18-11-2019, Saat: 22:24
Son Yorum: Ahmet Uğur Aktaş

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi